Mostra d'unitat d'independentistes i comuns a les portes del judici al procés. A només cinc dies que comenci a jutjar-se la causa al Tribunal Suprem, el president Parlament, Roger Torrent, ha pronunciat a l'auditori de la cambra catalana una declaració institucional per denunciar la situació, i ho ha fet acompanyat de bona part dels diputats independentistes i comuns i també de la major part de membres del Govern, entre els quals hi havia el president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès.

En la declaració, el president del Parlament ha fet una crida als "demòcrates" a preocupar-se per "la instrumentalització del dret penal per combatre adversaris polítics", que assegura que genera una "crisi democràtica". "No podem acceptar que es criminalitzi la dissidència política ni que es persegueixi com a delicte l’exercici legítim de drets fonamentals", ha reclamat en aquest sentit.

Així, ha avisat que l'"amenaça" als "drets i les llibertats" no només afecta els independentistes, sinó que després també pot repercutir a "les feministes, els antifeixistes, els ecologistes o els sindicalistes". 

Torrent declaració institucional presos - Sergi Alcàzar

Per altra banda, la declaració institucional també ha servit per denunciar que s'han comès "múltiples irregularitats i vulneracions de drets" que assegura que s'han produït durant el procés judicial i que considera que no permeten "confiar en un judici just". En aquest sentit, ha defensat que se'ls jutja per "les seves idees i no per les seves accions", però ha llençat un missatge clar: "no s’equivoquin, les idees no es poden empresonar". 

"Al costat d’aquestes 12 persones hi trobaran el 80% del poble de Catalunya que rebutja la repressió i que no renunciarà mai a decidir democràticament el seu futur", ha defensat, tot afegint que la repressió no acabarà amb aquesta "voluntat immensament majoritària dels catalans". Per tot això, s'ha compromès a "treballar sense descans per un país en què els conflictes polítics es resolguin fent política, no mitjançant els tribunals". 

Els grups han acordat fer aquesta declaració per mostrar el seu suport a tots els presos i encausats i per fer palès que onze dels dotze acusats són o han estat membres del Parlament.