L'independentisme ha coincidit en el diagnòstic: el judici del cas 1-O pot acabar amb una condemna del Tribunal d'Estrasburg com en el cas d'Arnaldo Otegi per injust. Així ho ha alertat aquest dimecres al matí en el ple del Parlament, després de la compareixença extraordinària del president Quim Torra, durant la qual ha certificat la ruptura amb Pedro Sánchez. "Europa acabarà anul·lant també aquest judici", han alertat les forces republicanes. Els comuns també han avisat sobre el desprestigi de la justícia espanyola.

En aquest sentit, el portaveu de JxCat, Albert Batet, ha fet referència a la iniciativa d’Òmnium Cultural per a assegurar que “som el 80% que ja sabem que no hi haurà un judici just”. Ha titllat d’injust l’escrit d’acusació de la Fiscalia. “I, si no poden arribar en llibertat, entrant a peu, al judici, també serà injust”, ha afegit. Ha avisat l’Estat espanyol que va perdent “oportunitats”.

Acuso l’Estat de mentir, de vulnerar drets fonamentals i de criminalitzar l’independentisme”, ha denunciat Batet, que ha interpel·lat directament Ciutadans, el PSC i el PP, “grups parlamentaris de la monarquia del 155”. Ha lamentat que han perdut “una oportunitat de demostrar una mica d’humanitat”. Als socialistes els ha recriminat que, estant al govern espanyol, permetin tot això. “El problema és tot el sistema judicial espanyol. Mentre vostès ho permetin, és tot un frau democràtic”, ha etzibat.

sergi sabria erc parlament - sergi alcazar

"Desprestigi més absolut"

Per la seva part, el president del grup d’ERC, Sergi Sabrià, ha alertat l’Estat espanyol que “caurà en el seu desprestigi més absolut”. És en aquest sentit que ha assegurat: “Europa acabarà anul·lant aquest judici. Va passar ahir i tornarà a passar. El castell que han construït s’enfonsarà”. Ha instat els “demòcrates de l’Estat espanyol” a situar-se “de part de les urnes i contra una judicatura que mostra la seva por a la democràcia”.

La presó i l’exili estan despullant el règim del 78 i tota l’estructura de l’Estat que el sustentava”, ha assegurat Sabrià, que ha dit que una condemna “serà sobretot un problema per l’Estat i Europa”. I ha reblat: “Un sol dia de condemna ja és una vergonya per a la democràcia espanyola”.

natalia sanchez cup parlament - sergi alcazar

“David organitzat contra Goliat dèspota”

La diputada de la CUP, Natàlia Sànchez, s’ha preguntat “a quin règim li pot sortir a compte” tantes condemnes per vulneracions de drets fonamentals. I s’ha contestat: “A un règim que se senti impune, a un règim antidemocràtic que queda retratat dia rere dia”. Enfront de tot això, “davant d’un Goliat dèspota”, ha instat a “trobar un David organitzat”, i ha apel·lat a l’1-O i el 3-O.

“El que estem vivint aquestes darreres setmanes ens demostra molt clarament com funciona l’Estat espanyol”, ha assegurat Sànchez. A remolc del cas Otegi, ha recordat que la d’aquest dimarts no és la primera condemna d’Estrasburg a Espanya: “Que hi ha tribunal espanyols que no són imparcials és evident”. També ha carregat contra la decisió del Tribunal Suprem sobre els impostos de les hipoteques, beneficiant la banca.

jessica albiach comuns parlament - sergi alcazar

“L’única sentència justa és la llibertat”

Els comuns també s’ha mostrat crítics amb el sistema judicial espanyol, que han descrit com una “anomalia democràtica”. La seva presidenta, Jèssica Albiach, ha reiterat que “els problemes polítics s’han de resoldre per la via política i no judicial”, i ha assegurat que “l’única sentència justa és la llibertat, una llibertat que mai no s’hauria d’haver trencat”.

“Necessitem una resposta a l’altura del moment històric”, ha defensat Albiach, que ha reclamat “grans acords de país que apleguin el 80% del país”. En aquest sentit, ha assenyalat “Òmnium ha marcat el pas d’aquests grans acords de país”. Ha avançat que portaran mocions als ajuntaments en aquesta línia, en defensa d’una solució política i negociada.

Malgrat tot, la líder dels comuns ha insistit en la necessitat d'aprovar els pressupostos de l'Estat per dotar de recursos les polítiques socials. "Els demano que reflexionin", ha dit.