El sindicat independentista Intersindical comença a donar els primers passos per irrompre a la Seat, una de les empreses que -juntament amb la resta de companyies vinculades- crea més ocupació a Catalunya, concretament donant feina a més de 100.000 persones.

És per aquest motiu que el sindicat ja ha anunciat la seva intenció d'entrar amb força en la representació laborals dels seus treballadors."Arrenca el nostre compromís amb la millora de les condicions dels/les treballadors i treballadores de la Seat", han piulat. Basaran la seva acció en la renovació de la companyia, la incorporació de personal extern, la transparència, la formació, la igualtat, la conciliació laboral, la reorganització i el permís menstrual.

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, el sindicat començarà a incrementar a partir del setembre la seva presència a l'empresa a través d'accions presencials i en xarxes socials per poder obtenir representació a les eleccions que se celebraran el 2023. Per ara ja hi ha un grup de persones que hi està treballant i, segons indiquen des del sindicat, "les sensacions són molt bones".

L'objectiu d'irrompre al comitè d'empresa, però, no serà fàcil, tenint en compte la sòlida presència dels sindicats majoritaris. I és que 105 dels 121 delegats són de la UGT (71) i CCOO (34). La CGT en té 15 i STS, organització vinculada a la USOC -una escissió de CCOO- en té un. Al'intercentres, que és el que negocia els assumptes de més rellevància, la UGT va aconseguir vuit llocs , davant dels quatre de Comissions Obreres i el representant de la CGT.

"La Seat és una indústria estratègica per al país, i quan vam assumir el repte de dinamitzar la Unió Territorial de la Intersindical al Baix Llobregat i l’Hospitalet, un dels objectius més immediats era muntar la secció sindical a la Seat i treure representació a les properes eleccions sindicals del 2023", ha afirmat la coordinadora de la Intersindical al Baix Llobregat, Marta Molina.

La irrupció del sindicat en una empresa com Seat certament seria un pas endavant del moviment independentista en la lluita per ocupar llocs rellevants en la societat civil. Cal recordar que la Seat va ser un dels objectius de la Casa Reial en el seu xantatge contra Catalunya durant la tardor del 2017.

Creixement constant

Durant el 2020, la Intersindical va ser l’únic dels principals sindicats que va augmentar el nombre de delegats a Catalunya. Tot i que durant l'any molts processos d’eleccions sindicals van quedar ajornats a causa de la pandèmia de la Covid-19 -caducant el mandat de molts representants sense que se’n triés qui els substituís-, la Intersindical va incrementar els seus en 93, fins als 904 -juntament amb els sindicats amb què manté protocol de relacions, com la Federació d’Estalvi de Catalunya.

evoluciosindicats20 1024x798

Font: Departament de Treball de la Generalitat

Per contra, la UGT i CCOO van perdre prop de 2.000 delegats -1.167 el primer i 802 el segon-, però també la IAC -56 menys-, CSIF i CGT -33 menys cadascun- i la USOC -21 menys.

 

Imatge principal: Fàbrica de Seat a Martorell / Foto: Efe