L'independentisme ha tornat a mostrar unitat per acompanyar el conseller d'Exteriors, Bernat Solé (ERC), al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on serà jutjat pel seu paper com a alcalde d'Agramunt (Urgell) durant el referèndum de l'1-O.

Solé ha estat acompanyat pels dos màxims representants del Govern, el vicepresident Pere Aragonès i la consellera Meritxell Budó; pel president del Parlament, Roger Torrent; tot el grup parlamentari d'ERC; diputats de JxCat; la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri.

El conseller republicà, a qui la Fiscalia demana un any i mig d'inhabilitació com a càrrec públic i 24.000 euros de multa per un delicte de desobediència per haver facilitat el referèndum al seu municipi, ha entrat al tribunal entre aplaudiments i mostres de suport de tot l'independentisme institucional.

Judici a Bernat Solé TSJC - Sergi Alcázar

Foto: Sergi Alcàzar

Després que Solé hagi entrat al TSJC, Aragonès s'ha dirigit a la premsa per denunciar, un cop més, la repressió de l'Estat. "Avui el conseller Solé està acusat de ser l'alcalde d'Agramunt", ha dit. En un mateix sentit s'ha expressat Torrent, que ha reivindicat el paper de Solé com a alcalde "que va acompanyar els seus veïns i veïnes a decidir lliurement el seu futur".

Ambdós dirigents, números 1 i 3 d'ERC el 14-F, han reivindicat l'amnistia i l'autodeterminació com a "solució per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat".

Judici a Bernat Solé TSJC - Sergi Alcázar

El vicepresident Aragonès i els consellers Vergés i El Homrani fan costat al conseller Solé / Foto: Sergi Alcàzar

Budó, per la seva banda, ha assegurat que l'"Estat espanyol no té aturador, però nosaltres seguirem aquí, determinats amb la democràcia i la llibertat i denunciant la repressió". La consellera ha afegit que Solé va ser "un alcalde valent com tota la resta que va fer possible l'1-O".

Centenars d'alcaldes advertits

En la seva interlocutòria d'obertura de judici oral, el TSJC recorda que el 7 de setembre del 2017, Solé va promulgar un decret d'alcaldia donant ple suport al referèndum, després que el Parlament aprovés la seva convocatòria.

La delegació del govern espanyol a Catalunya va advertir tots els alcaldes que havien d'intentar impedir la votació, arran de la suspensió decretada pel Tribunal Constitucional, advertiment que Solé va rebre el 12 de setembre.

Arran d'aquests advertiments, una setantena dels 712 alcaldes independentistes que van donar suport a l'1-O han estat encausats i, en alguns casos, jutjats. La majoria, però, finalment han vist com les seves causes quedaven arxivades.