Els fets es van esdevenint, i Joan Carles I va regularitzant diners que havia defraudat, però les coses no canvien al Congrés dels Diputats. Aquest dimarts, la Mesa de la cambra baixa ha tornat a tombar la petició d'una comissió d'investigació sobre els tripijocs del rei emèrit, avui fugit als Emirats Àrabs. Comptava, com els altres cops, amb l'informe en contra dels serveis jurídics del Parlament. I la pinça del PSOE, el PP i Vox ha tornat a rebutjar-ne l'admissió a tràmit. Un cop més també, Unidas Podemos, un dels impulsors, s'ha tornat a quedar sol votant-hi a favor.

És el cinquè cop ja que, al llarg d'aquest any, la Mesa ha rebutjat admetre a tràmit comissions d'investigació sobre la corrupció de la monarquia. Han estat diverses iniciatives, presentades entre Unidas Podemos, els independentistes i els nacionalistes, que se centraven en diversos àmbits per intentar esquivar el veto dels lletrats i del PSOE. Però tots els intents han estat en va fins ara. Els socialistes no volen posar en entredit una institució com la monarquia parlamentària, malgrat els escàndols.

Divendres passat, ERC, JxCat, la CUP, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís van registrar una petició de comissió d’investigació, sense la firma de Podemos. La iniciativa se centrava en la “trama vinculada a les presumptes il·legalitats i irregularitats comeses per membres de la Casa Reial i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb l’Aràbia Saudita”.

Hores més tard, va ser la formació de Pablo Iglesias qui va registrar una nova comissió d’investigació en solitari. Unidas Podemos era molt més específica en l’objecte de la iniciativa: “L’ús de targetes de crèdit opaques per part del rei emèrit, amb posterioritat a la seva abdicació, amb càrrec a fons procedents de l’estranger”. Remarcaven que els fets eren posteriors al 2014, i que per tant ja no estava protegit per la inviolabilitat.

És el cinquè cop, des del passat mes de març, que la Mesa del Congrés tomba comissions d'investigació amb la monarquia com a objecte, ja siguin els mateixos membres de la família reial o els empresaris que van beneficiar-se del negoci de l'AVE a la Meca.

“Riure’s a la cara de la ciutadania”

El secretari segon de la Mesa, el comú Gerardo Pisarello, ha denunciat en roda de premsa posterior que la nova negativa els deixa “estupefactes”, perquè és una “arbitrarietat escandalosa” sense “cap argument jurídic en contra”. Ha subratllat que l’objecte de la comissió eren fets  posteriors a l’abdicació. Però la resta de grups s’han aferrat precisament a la inviolabilitat. Aquest fet, ha lamentat Pisarello, “degrada el Congrés” i suposa “riure’s a la cara de la ciutadania”. I ha reblat: “Sembla que portar el cognom Borbó és una carta blanca per delinquir fins al final dels seus dies”.

El PSOE, en canvi, no es mou d'allà on era. El portaveu adjunt dels socialistes al Congrés, Rafael Simancas, ha subratllat que la Constitució impedeix investigar la Corona i que per això hi han votat en contra.