L'independentisme nord-català no ha deixat passar l'oportunitat de fer-se notar durant la visita de Pedro Sánchez a Catalunya Nord. Si la idea del president espanyol era reconèixer el republicanisme espanyol, amb el que s'ha trobat, cara a cara, ha estat el republicanisme català. 

En primer lloc a Cotlliure, on unes dues-centes persones han aguantat al carrer les més de dues hores de retard amb què ha arribat el president del govern espanyol a la localitat, amb la intenció de visitar la tomba d'Antonio Machado. La seva arribada ha estat acompanyada d'una sonora escridassada.

Ben diferent ha estat el que ha passat a Argelers de la Marenda, on dos grups d'independentistes han esperat el president espanyol a tocar del monòlit en record dels exiliats, lloc on Sánchez ha fet una declaració institucional.

Un dels grups s'ha col·locat pràcticament a cinc metres de Sánchez, només separat per una bardissa. Potser ha estat a Catalunya Nord on el president del govern espanyol ha notat de més a prop que, al capdavall, la república catalana sí que existeix.

Això sí, des de la distància, perquè un nodrit dispositiu de la Gendarmeria ha evitat que cap independentista es trobés a menys de cent metres de Pedro Sánchez. 

Just quan ha arribat Sánchez, l'escridassada ha estat tan forta que el president espanyol ha hagut d'aturar el discurs fins que els gendarmes, de forma expeditiva, han allunyat el grup d'independentistes més proper a la comitiva oficial.

En grups reduïts i molt actius, els independentistes, la majoria de la mateixa Catalunya Nord, han demostrat que potser són petits, però abrandats.