És la Festa de l'Estendard. L'independentisme mallorquí ha tornat a mobilitzar-se aquest 30 de desembre en la tradicional manifestació per la Diada de Mallorca, després que l'any passat la covid obligués a substituir la marxa per una simbòlica cadena humana. Al voltant d'un miler de persones han recorregut els carrers de Palma aquesta tarda de dijous per reclamar "l'autodeterminació, el dret a decidir, una terra més verda i un poble més feminista". 

La manifestació ha estat organitzada per la Plataforma 31-D i el Bloc d'Unitat Popular sota dos lemes diferents: el primer, "Mallorca, país de futur"; i el segon, "Mallorca organitzada: llavor de lluita". Així, el sobiranisme mallorquí s'ha mobilitzat sense incidents des del Passeig del Born fins al Parc de ses Estacions, on la filòloga i activista Esperança Serra ha llegit un manifest amb el qual ha reivindicat el català com "l'eix vertebrador de la nostra cultura". També ha demanat "una amnistia per a tots els encausats polítics que encara pateixen les conseqüències de la repressió", així com "acabar amb la contínua destrucció del territori per frenar junts el canvi climàtic". 

Delegacions d'ERC i la CUP

La manifestació ha estat encapçalada, per una banda, pels ecosobiranistes de Més per Mallorca, que formen part tant del Consell de Mallorca (executiu insular) com del Govern de les Illes Balears i l'Ajuntament de Palma. Amb ells s'han manifestat alguns membres d'Esquerra Republicana de Catalunya, com la diputada del Parlament Marta Rosique. "Enguany, juntament amb la Plataforma 31-D, hem tornat al carrer amb motiu de la Diada de Mallorca. Seguim lluitant per la nostra sobirania i pel nostre futur", han expressat en una piulada.

TUIT Més per Mallorca

Per una altra banda, els anticapitalistes del Bloc d'Unitat Popular han desfilat amb l'Esquerra Independentista de Mallorca i amb una delegació catalana de la CUP. "Amb el Bloc d'Unitat Popular avançam pels carrers de Palma garantint les mesures sanitàries. Per la sobirania de Mallorca i els Països Catalans, plantam llavor de lluita", han afirmat els anticapitalistes catalans a les xarxes socials. A més, els independentistes mallorquins han compartit a Twitter un vídeo d'un moment de la manifestació.

TUIT CUP

Efectivament, les mesures sanitàries s'han respectat per evitar la propagació de la covid-19. Abans de l'inici de la marxa, el Bloc d'Unitat Popular ha recordat a les xarxes que cal complir amb les següents indicacions: mascareta obligatòria, mantenir la distància i romandre asseguts durant tot l'acte polític.

A part dels col·lectius esmentats, també han tingut protagonisme en la mobilització els joves de Mallorca Nova, que han comptat amb el suport dels valencians de Compromís. "Els joves de la nostra organització hem participat en la manifestació per la Diada del 31 de desembre defensant la terra amb els valors del feminisme, l'ecologisme, el sobiranisme i el socialisme. Sense aquestes premisses no aconseguirem que Mallorca sigui el país que volem", han reivindicat en una piulada.

TUIT Mallorca Nova (I)

TUIT Mallorca Nova (II)

La manifestació ha acabat al Parc de ses Estacions, on més enllà de l'esmentat manifest també ha tingut lloc un concert amb els mallorquins Da Souza com a caps de cartell. Per les restriccions derivades de la pandèmia, només hi han pogut assistir 250 persones que havien reservat la seva entrada. La jornada, sens dubte, ha estat marcada per la victòria de Valtònyc a Bèlgica.

El 31 de desembre és la Festa de l'Estendard o Diada de Mallorca, celebrada el dia abans (30 de desembre) per motius evidents: la nit de Cap d'Any és la nit de Cap d'Any. Els mallorquins commemoren per aquesta data l'arribada de Jaume I a la Madina Mayurqa (l'actual Palma) el 31 de desembre de 1229. És per això que durant la jornada d'aquest 30 de desembre les entitats de tot l'espectre polític participen en la tradicional ofrena floral al Rei en Jaume, a la plaça d'Espanya de Palma, malgrat que enguany l'ajuntament ha suspès l'acte públic per la covid-19.

 

Imatge principal: Capçalera de la manifestació independentista a Palma (Mallorca) d'aquest 30 de desembre / Europa Press