Després dels últims atacs a la llengua a l'escola catalana, ara aquesta qüestió ha arribat també a les Balears, i com no podia ser d'altra manera ho ha fet de la mà de l'associació Hablamos Español. En aquest cas, l'organització i el pare d'una alumna d'ESO d'un centre de secundària de les Illes s'han unit per reclamar que també es compleixi la sentència del 25% en castellà a l'arxipèlag. En un comunicat, han anunciat que inicien "la reclamació del 25% d'hores en castellà a l'Educació de les Illes". 

25% de les classes 

Amb una imatge de Salvador, el pare de l'adolescent en qüestió, que asseguren que està "afectada per la immersió obligatòria en català", han instat la Conselleria d'Educació del Govern de les Balears a donar instruccions als centres per garantir, com a mínim, "un 25% d'hores en castellano com a llengua vehicular". 

Salvador, el pare d'una alumna d'ESO d'un institut mallorquí, ha exigit, segons recull el comunicat d'Hablamos Español, davant la Conselleria "un mínim del 25% d'hores lectives en espanyol, emparat per l'Associació Hablamos Español". A més, adverteixen que si Educació no atén aquesta sol·licitud, "començarà un contenciós davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJB), que aniria a càrrec d'aquesta associació pro llibertat d'elecció de llengua", presidida, tal com apunten, per Gloria Lago. 

Drets lingüístics 

Segons Hablamos Español, Salvador havia presentat abans escrits elaborats pel seu equip jurídic per reclamar altres drets lingüístics de la seva filla. Posen com a exemple d'aquests drets l'ús oral i escrit de l'espanyol. Ara, però, "emparats per la fermesa de la sentència aconseguida per l'Advocacia de l'Estat a Catalunya", han decidit anar més enllà. 

D'aquesta manera, amb Salvador i la seva família, han optat per "iniciar un camí també a les Illes per reclamar la presència del castellà com a llengua vehicular, sempre amb la llibertat d'elecció de llengua com a objectiu". 

Denuncia a Cambray 

Enmig de tota la polèmica generada per la família de Canet que ha exigit que un 25% de les classes del seu fill de P5 siguin en castellà, Hablamos Español ha tornat a prendre molt protagonisme aquestes últimes setmanes. De fet, va ser aquesta associació espanyolista qui va denunciar davant la fiscalia de Barcelona el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, per la carta que va enviar als directors dels centres educatius instant-los a no fer cap canvi en els seus projectes lingüístics, malgrat la decisió del Tribunal Suprem sobre el 25% de castellà.

El conseller va considerar la decisió del Suprem un "greu atac" als fonaments del model d'escola catalana i va insistir que l'ensenyament de les llengües no va de percentatges.

A la imatge principal, manifestació en favor de la immersió lingüística a Barcelona / Montse Giralt