L'independentisme ha carregat durament aquest dimecres contra Felip VI pel seu discurs de Nadal. Les formacions sobiranistes no han estalviat crítiques al missatge del monarca, a qui han acusat de "menysprear" Catalunya i de veure a aquesta comunitat com un "problema" quan és l'Estat espanyol qui "vulnera els drets humans" i "incompleix" sentències europees.

Les crítiques independentistes han estat encapçalades pel president de la Generalitat, Quim Torra, que ha replicat al rei amb una afirmació en l'ofrena floral a l'expresident Francesc Macià al 86è aniversari de la seva mort: "És Espanya la que representa una "seriosa preocupació per a Europa perquè "vulnera els drets humans" i "incompleix" sentències europees, segons ha ressaltat.

També s'ha pronunciat en aquest acte el president de Parlament, Roger Torrent. "Que el rei vegi a Catalunya com una preocupació demostra que Felip VI és incapaç de donar una resposta que estigui a l'altura de les circumstàncies", ha dit. Per part dels republicans també, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha qualificat el discurs de Felip VI de "míting de Vox".

Per la seva banda, el president de l'PDeCAT, David Bonvehí, ha acusat al rei d'haver "menyspreat" als catalans perquè, al seu parer, "no li importa el que està passant a Catalunya". Finalment, per Twitter, també s'hi ha referit l'expresident Carles Puigdmeont:

Altres formacions sobiranistes

Des del País Basc, el PNB ha criticat que el rei no digués res per "els que no se senten identificats amb el model d'Estat que ell exalça", que tenen "una altra visió" i que "són uns quants milions a Catalunya, al País Basc i alguns a Galícia".

Han estat paraules d'Aitor Esteban, el portaveu d'aquest partit al Congrés, per a qui el discurs va ser "un mer enunciat descriptiu" i "un intent de bany d'autoestima davant un Estat i una societat en crisi i insegura davant els nombrosos reptes" que s'acosten.

Per a la portaveu d'EH Bildu a la cambra baixa, Mertxe Aizupurua, el rei va pronunciar un "discurs de part" en "ignorar el caràcter plurinacional de l'Estat".

Altres partits nacionalistes han traslladat la seva opinió. El BNG, a través del seu diputat al Congrés Néstor Rego, ha criticat la "visió uniformitzadora" d'Espanya en el discurs del rei, representant d'una institució que és un "anacronisme".