"Catalunya no és una preocupació, ho és l'Estat espanyol a Europa". D'aquesta manera ha contestat el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, al discurs del rei Felip VI on assegurava que Catalunya era una "seriosa preocupació". El president ha recalcat que Espanya vulnera els drets humans pel tracte a Catalunya i ha subratllat que "tenim el mandat de seguir avançant per aconseguir la plena sobirania de Catalunya".

Durant la tradicional ofrena a la tomba del president Francesc Macià el dia de Nadal, Torra també ha volgut recordar Pompeu Fabra: "El seu record sempre ens acompanya en aquestes dates". "Alguns el van tractar de ferotge", ha dit de Macià. "Jo penso que va ser el polític amb més seny d'aquest país". "Amb el mateix esperit de Macià, Catalunya complirà els seus deures. Tenim un mandat i és seguir avançant per complir el procés d'independència", ha finalitzat.

El president del Parlament, Roger Torrent, també ha respost el missatge de Nadal del rei. "El que és una preocupació és un Estat que no sigui capaç de donar una resposta política a les demandes dels catalans i catalanes". "Cal escoltar a través de les urnes quin futur volen els catalans i les catalanes". Per altra banda, també ha aprofitat per exigir  "la llibertat de tots els presos i exiliats. És imprescindible que es compleixi la sentència del TJUE". I ha recordat, així, que "per tercer Nadal consecutiu vivim amb presos polítics".

"Macià és sempre una figura inspiradora i estimat pels catalans i republicans espanyols". I ha volgut insistir d'aquesta manera que "Macià representa la tenacitat i la dignitat. I també el diàleg polític".