L'independentisme ha criticat les mesures anunciades pel cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez. Junts, Esquerra Republicana i CUP han rebut amb escepticisme l'agenda de transformacions del govern espanyol per protegir la majoria social. La portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras, ha advertit que la "pluja de milions" serà "pan para hoy y hambre para mañana". El portaveu d'ERC a l'hemicicle, Gabriel Rufián, s'ha mostrat dubtós amb implementar mesures lineals que ajudin igual a "una persona aturada d'igual manera que a un jutge". Pel que fa a la CUP, ha estat Mireia Vehí qui ha demanat esperar a "veure la lletra petita" i ha reclamat un control de preus perquè les mesures "no quedin epidèmiques". Finalment, el portaveu del PDeCAT a la cambra, Ferran Bel, ha recriminat a Sánchez que no hagi fet "cap proposta per resoldre el conflicte polític a Catalunya" durant el debat sobre l'estat de la nació espanyola.

miriam nogueras tras comparecencia directora cni paz esteban   efe
Míriam Nogueras en el faristol de la sala de rodes de premsa del Congrés dels Diputats. - EFE

Rufián, tot i veure amb bons ulls la gratuïtat de l'abonament a Rodalies, ha carregat contra les mesures del president espanyol, que les ha qualificat de "campanya publicitària" i ha demanat a La Moncloa que "compleixi amb les inversions en trens anunciades, ja que molta gent agrairia no dedicar el matí dins un tren ple de pudor". "Tornen a ser garrepes", ha lamentat al faristol del Congrés després del discurs de Sánchez. Junts ha recordat la desconfiança que li genera l'executiu espanyol, "ja no ens el creiem", i per això, ha donat per fet que les promeses es convertiran en "paper mullat" i en nous "incompliments". A més, ha advertit que algunes d'aquestes mesures, com les referents a l'habitatge i a les beques, poden trepitjar les competències autonòmiques. La formació anticapitalista, els cupaires, han afirmat que "no comparteixen" les decisions preses pel Gobierno per fer front a la inflació, carregant contra la bonificació del carburant perquè "no funcionen". Vehí, igual que Nogueras, ha lamentat que no es parli d'habitatge perquè, sota el seu parer, el capital "torna a ser una aspiradora de recursos".

Pedro Sánchez en el debat estat de la nació Congrés dels Diputats Chema Moya Efe
Pedro Sánchez en el debat estat de la nació espanyola - Chema Moya, EFE

La mesura més impactant

Sánchez ha promès avui dimarts que l'Estat espanyol bonificarà el 100% dels abonaments dels serveis operats per Renfe durant quatre mesos. Això vol dir que agafar un tren de Rodalies de mitja distància serà gratis a partir de l'1 de setembre fins al 31 de desembre d'enguany. Es tracta d’una rebaixa del preu del transport que se suma a la del 30% que ja va anunciar l’executiu espanyol de cara a la resta de transport urbà i metropolità. Així mateix, Sánchez ha instat les comunitats autònomes a “complementar aquest esforç” amb una bonificació del transport públic perquè el descompte arribi fins al 50% o 60%. Aquesta mesura de rebaixar fins a la gratuitat dels preus del transport públic espanyol es suma a l'altre anunci que el president espanyol ha anunciat avui: impostos a les entitats bancàries. Aquesta decisió de collar als bancs serà "excepcional" i "temporal" i tindrà una durada de dos anys i s'estima que recapti uns 1.500 milions d'euros a l'any. Sánchez també ha anunciat un nou impost a les grans empreses elèctriques, del gas i del petroli.