germans vilamala psc

L’acord d’investidura del PSOE amb Ciutadans deixa el reducte sobiranista del socialisme català en una situació molt complicada. El Partit Popular de Catalunya (PPC) no ha trigat ni 12 hores a demanar a Ciutadans que obligui el PSOE a collar el PSC perquè els socialistes catalans abandonin l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

El president del grup popular a la Diputació de Barcelona, Manu Reyes, va més enllà i demana “que s’anul·li l’adhesió de Castelldefels i Terrassa a l’AMI”. Són dos dels municipis més grans governats pel PSC i adscrits a l'entitat, però no són pas els únics.

Representen el 7% del total o el que és el mateix: 52 alcaldes dels 785 que integren l'AMI són socialistes. A banda, cal destacar que per sol·licitar l’adhesió a l’AMI és necessari aconseguir el suport de la majoria absoluta del ple municipal. Es dóna la circumstància que, a gran part d’aquests municipis, el ple ha aprovat l’adhesió per unanimitat. Això evidencia que no només els alcaldes tenen posicionaments favorables a la independència o el dret a decidir sinó que és un sentiment majoritari a la sala de plens. Fins i tot, en algun cas algun regidor del PP hi ha votat a favor. Cal recordar que excepte a l'àrea metropolitana i a les grans ciutats, la lògica de la política municipal s'imposa a les sigles dels partits. Tot i així, l'alcalde d'un d'aquests 52 municipis ha confirmat a El Nacional el malestar davant el rumb que ha pres el PSC: "el que estan fent no té nom. S'haurien de plantar a Madrid".

Ignorats per la direcció del PSC

Els 52 alcaldes socialistes adscrits a l’AMI són els supervivents d’un intens debat que ha acabat amb la desfeta del socialistes catalans. D’allò que se’n deia l’ànima catalanista del PSC poc en queda. La deserció de Marina Geli, Joan Ignasi Elena, Pia Bosch, Toni Comín... són l’exemple més recent d’una crisi que, de portes en fora, l’actual cúpula del PSC ni reconeix ni entén: “són una minoria”, han repetit alguns dirigents al llarg d’aquests anys.

Avui el PSOE ha tancat un acord amb Ciutadans i Miquel Iceta s’ha entrevistat al quarter general dels socialistes catalans amb una delegació de la plataforma espanyolista Societat Civil Catalana. En paral·lel, als alcaldes d’aquests 52 municipis que creuen que és possible ser sobiranista i socialista se’ls acaben els arguments.