L'exconseller de Justícia, Ocupació i Seguretat Social del govern basc Joseba Azkarraga ha exposat que és el que s'ha de fer amb la independència. A propòsit de les declaracions de l'expresident Alex Salmond, l'exdiputat basc ha argumentat que voler negociar per assolir la sobirania "és una utopia". En aquest sentit, ha reafirmat les paraules de Salmond: "Els grans estats només reconeixen la independència dels altres pobles quan s'independentitzen". En un acte organitzat per la Universitat Catalana d'Estiu titulat "The Right to Independence", l'expresident escocès va dir que per "aconseguir la independència, s'ha de fer des de l'interior". Azkarraga s'ha mostrat totalment d'acord amb les seves paraules i ha exclamat a través de les xarxes: "S'ha de fer!" (la independència).

Durant la intervenció, a la que Azkarraga s'ha referit, el president escocès que va aconseguir forçar Anglaterra a celebrar un referèndum d'independència, va lamentar la posició que ha pres Londres. "Anglaterra s'ha mogut a la posició d'Espanya, de no acceptar un referèndum, en comptes de ser al revés i que Madrid s'acostés a la posició de Londres". Per aquest motiu, Salmond va afirmar que cal preparar més que mai el full de ruta cap a la independència: "Cal preparar una visió que justifiqui la independència no només com un acte en si mateix, sinó pel que suposarà per la societat futura, què suposarà per a una contribució a la humanitat en general, com canviarà la societat a millor". Sobre això, va continuar: "El dret a la independència és absolut, però la realitat s'ha de combatre i guanyar-la en l'àmbit de l'estatus". 

Tanmateix, va reconèixer que no hi ha cap fórmula secreta per assolir la independència d'una nació. "No puc garantir cap recepta infal·lible a seguir per aconseguir la independència, però puc suggerir alguns requisits per fer més probable l'èxit", va dir. D'entre les diverses condicions, va destacar construir-la sobre unes bases culturals fortes que també defensin la llengua, fer-ho per la via pacífica i dins de la legalitat, preparar una visió clara dels motius i assegurar-se el suport d'alguns mitjans de comunicació. Per sobre de tot, però, va ressaltar la importància de seguir una bona estratègia i va afirmar que aquest és el paper de la classe política, que "ha de preveure respostes per tots els escenaris possibles". I va afegir que la campanya i la mobilització "la fa la ciutadania".

Salmond va acabar el seu discurs amb una reflexió sobre la importància de cooperar entre aquelles nacions que lluiten per assolir la independència: "Cal establir aliances per ser més forts". I ha reflexionat sobre l'anhel de llibertat que, ha dit, "no va de diners: va de considerar que ens podem governar millor que com s'està fent".