Si ara se celebrés un referèndum sobre la independència a Catalunya, el sí s'imposaria. Així ho indica el sondeig d'opinió política 2020 de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials, segons el qual un 44,4% de catalans votaria a favor, un 33,3% ho faria en contra, un 0,5% optaria pel blanc o nul, el 18,5% s'abstindria i un 3,3% no ho sap o no contesta. Entre els que anirien a votar, per tant, un 56,7% votaria que , un 42,6% que no i la resta, en blanc o nul.

 

L'enquesta es va fer entre el 14 de setembre i el 14 d'octubre —quan es va inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra— amb una mostra de 1.200 persones i un marge d'error de 2,8.

Els resultats a la pregunta sobre què votaria "si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya" són semblants als de les últimes enquestes anuals de l'ICPS, encara que el suport al sí ha baixat lleugerament.

"Com acabarà el procés?"

En una altra pregunta, els enquestats han de respondre com els agradaria que acabés el procés independentista, i en una altra com creu que acabarà. Així, el 45,2% vol que el procés sobiranista acabi "amb un acord amb Espanya per dotar Catalunya de més autogovern", el 31,9% amb la independència, el 16,2% amb l'abandonament del procés, i el 6,8% no ho sap o no contesta.

Aquests resultats canvien en la pregunta sobre com creu que acabarà, ja que el 42,2% considera que acabarà amb un acord perquè hi hagi més autogovern a Catalunya, un 26,7% amb l'abandonament del procés sobiranista, el 22,1% no ho sap o no contesta, i només un 9,1% creu que acabarà amb la independència de Catalunya.

Valoració dels líders

El líder polític català més ben valorat és el president d'ERC, Oriol Junqueras, amb un 5,14 de nota mitjana, i és l'únic que aprova, ja que la segona més ben valorada és l'alcaldessa de Berga (Barcelona), Montse Venturós (CUP), amb un 4,59, seguida del diputat de la CUP al Parlament Carles Riera amb un 4,51.

El vicepresident de la Generalitat i previsiblement candidat d'ERC a les eleccions catalanes, Pere Aragonès, obté un 4,49; la líder dels comuns al Parlament i candidata als comicis, Jéssica Albiach, un 4,2; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (comuns), un 4,1, i l'alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Núria Marín (PSC), un 4,01.

També suspenen els expresidents Quim Torra i Carles Puigdemont (JxCat) amb un 3,93 i un 3,82 respectivament; el líder del PSC, Miquel Iceta, amb un 3,77; l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol (PP), amb un 2,61; el president dels populars catalans, Alejandro Fernández, amb un 2,42, i el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, amb un 2,01.