El 'Sí' a la independència retalla distàncies amb el 'No'. Així ho ha confirmat l'enquesta feta pública aquest divendres pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Concretament, el 'Sí' obté el 45,5% del suport dels enquestats, mentre el 'No' se situa en el 46,3%, menys d'un punt per sobre només.

El canvi és més que notable respecte l'última vegada que el CEO va preguntar sobre aquest tema el passat mes de juliol. En aquella ocasió la diferència entre el 'Sí' i el 'No' era de vuit punts a favor dels unionistes. I és que mentre aquests van obtenir el 50,5% del suport, la independència només el 42%.

si vs no

L'enquesta també ha tornat a vaticinar la victòria d'ERC, que amb una forquilla d'entre 35 i 36 diputats seria la primera força davant de JxCat, que se situaria en segon lloc amb 31-32 diputats. La tercera posició seria per al PSC amb 24-25 escons. Ciutadans podria arribar a perdre 20 diputats i es quedaria amb 16-17; els comuns obtindrien 8-9, el PP pujaria fins als 7-8 seients, la CUP fins als 6-7, i Vox entraria en el Parlament amb entre 4 i 6 escons.

Malgrat no assolir el 50% dels vots, la suma dels tres partits independentistes tornaria a aconseguir la majoria absoluta, tant a la forquilla de ganxo baixa de l'estimació (72) com a l'alta (75); encara que també s'obriria una majoria alternativa sumant els escons d'ERC, el PSC i els comuns en la seva estimació més alta (70 diputats) superant per dos la majoria absoluta situada en 68.

Tanmateix, els resultats dels dos socis de Govern continuen bastant similars als que ja van obtenir a les eleccions del 21 de desembre del 2017, en què JxCat es va imposar amb 34 escons i ERC en va obtenir 32. Qui sí que variaria el seu resultat seria Cs, que passaria de tenir 36 escons a tenir-ne entre 16 i 17. El PSC també patiria un canvi, però positiu: dels 17 diputats que té ara en passaria a tenir-ne 24 o 25.

Independència, autonomia o Estat federal?

Pel que fa al suport a la independència, aquest continua estable en un 48,7% en la pregunta de quina relació es prefereix que hi hagi entre Catalunya i l'Estat. En aquesta mateixa qüestió, ser una Comunitat Autònoma espanyola se situa en el 50,1%. Ara bé, formar part d'una Espanya federal és l'opció preferida, amb un 74,1%.

Per altra banda, la majoria dels enquestats també prefereix que la solució passi per un referèndum pactat amb Espanya, amb el 82,5% de suport. Continuar com fins ara, sense cap votació té el 51,7% dels suports i declarar la independència 'unilateralment' compta amb el 37,3%.