Les enquestes del Centre d'Estudis d'Opinió tenen sempre múltiples lectures. Específicament pel que fa al suport a la independència. L'estudi incorpora des de desembre de 2014 una pregunta directa: vol que Catalunya esdevingui un Estat independent? El resultat entre el 'sí' i el 'no' ha estat sempre força ajustat, per bé que el 'no' s'ha imposat en més ocasions. En aquesta darrera entrega, els contraris a la independència són el 49% dels enquestats, pel 43,6% que hi està a favor. 

Vist amb perspectiva, els partidaris que Catalunya sigui un estat independent retallen distàncies respecte als qui no el volen. En l'anterior sondeig que el CEO va fer amb la mateixa mostra i en les mateixes condicions, al juliol, la diferència entre el 'no' i el 'sí' era de 8,5 punts. Ara és de 5,4. 

El moment més àlgid de l'independentisme va ser durant la tardor calenta de 2017, coincidint amb el referèndum, la declaració d'independència i el posterior empresonament dels líders independentistes catalans. Aquell mes d'octubre, el 'sí' va assolir el 48.7% del suport

Els partits independentistes superen el 50% dels vots

Malgrat el resultat de la pregunta directa, si ens fixem en la projecció que fa el CEO sobre com quedaran les eleccions, sorgeix un altre titular. Que els quatre partits que s'hi presentaran favorables a la independència (ERC, JxCAT, CUP i PdeCAT), superen l'anhelat 50%. Sempre s'hi han quedat a prop, però mai fins ara no han aconseguit superar aquest llindar.

Segons el CEO, ara ho farien pels pèls: ERC, JxCat, la CUP i el PDeCAT sumarien el 50,8% dels sufragis.