Si demà se celebrés un referèndum sobre la independència de Catalunya, el 'sí' podria arribar fins al 59,6% dels vots segons l'últim informe de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS). El 'no' arribaria al 42,9% dels vots en el millor dels casos.

A la pregunta "Si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya, vostè què faria?" un 47,9% dels enquestats votaria a favor que Catalunya esdevingués un estat independent, xifra que suposa un augment de mig punt en relació el 2017, afegeix l'informe.

Per contra, el 31,8% dels enquestats votaria en contra de la independència, fet que suposa un retrocés de més del 5% en relació a l'any passat. El nombre de gent que no votaria, segons l'estudi de l'ICPS, també pujaria enguany fins al 14,7%, recuperant els nombres de fa dos anys, igual que els vots nuls o en blanc, que tornarien a baixar fins el 0,7%. Per últim, el 4,8% no votaria en cas que se celebrés un referèndum, per tant el resultat final del referèndum seria favorable a la independència en un 59,6% dels vots.

Junqueras i Sànchez, únics aprovats

El president d'ERC, Oriol Junqueras, i el president del grup parlamentari de JxCat, Jordi Sànchez, tots dos empresonats a Lledoners des de fa més d'un any, són els únics líders polítics que aproven a l'estudi amb un 5,86 i un 5,53 respectivament.

Pedro Sánchez Quim Torra - EFE

Els presidents català i espanyol durant al seva reunió a la Moncloa (Efe)

En l'apartat de suspesos, el president de la Generalitat, Quim Torra, treu un 4,27, i el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha estat valorat amb un 4,52, exactament la mateixa nota que el president espanyol, Pedro Sánchez. El portaveu de la CUP al Parlament, Carles Riera, és el suspès amb millor nota amb un 4,89.

L'alcaldessa de Barcelona i líder dels comuns, Ada Colau, ha estat valorada amb un 4,58, mentre que el líder del PSC, Miquel Iceta treu un 4,09. Els dos líders pitjors valorats pels catalans són Inés Arrimadas i Xavier García Albiol amb un 2,06 i un 1,47 respectivament.

Catalunya serà independent?

Tot i l'augment dels vots favorables a la independència en un referèndum, només el 14,9% dels catalans que creu que Catalunya acabarà esdevenint un Estat al final del procés. La majoria dels catalans, concretament el 44,4%, creu que el procés acabarà en un pacte amb Espanya perquè Catalunya tingui més autogovern. Per contra, quasi el 24% creu que tot acabarà com estava abans de començar i un 16,8% no sap com acabarà el procés.

En la pregunta "Com li agradaria que acabés el procés sobiranista?", les xifres canvien considerablement, i el 36,2% dels enquestats seria partidari de la independència, el 15,1% amb l'abandonament del procés i el 4,3% no sap com acabarà. L'única xifra que es manté igual és la del pacte amb Espanya per un major autogovern a Catalunya, amb un 44,4%.

Per realitzar l'estudi, l'ICPS s'ha basat en 1.200 entrevistes realitzades a majors de 18 anys arreu de Catalunya.