La independència de Catalunya com a matèria de debat en un institut en tant que tema d’actualitat i d’interès per als estudiants. El que hauria de ser normal a Catalunya —i que no ho és vista la imputació de diversos professors per exposar la qüestió a les aules, que ha merescut a diversos docents les acusacions d’adoctrinament i odi—, serà ben normal als instituts dels Estats Units.

Uns quatre-cents centres escolars d’aquest país discutiran al llarg del mes de gener la situació a Catalunya com a iniciativa de la associació National Speech and Debate, que ha proposat la pregunta "Espanya ha de concedir a Catalunya la seva independència?" i que ha estat escollida per més de 1.500 estudiants per ser el tema de debat d’aquest mes.

Segons avança La Vanguardia, el National Speech and Debate és un popular concurs de debat estudiantil, on els escolars s’han de preparar una postura política o la contrària i defensar-la davant dels seus rivals. Habitualment són temes de debat aquells que formen part de l’actualitat i per tant, la tria del procés independentista marca també l’interés amb què se segueix en aquell país. El debat està premiat amb més de 153.000 dòlars en beques per als estudiants guanyadors.