El diari L'indépendant de Perpinyà ha definit el judici al procés independentista com el judici a "un divorci" entre Espanya i la majoria independentista de Catalunya, i ha advertit que el cas català no es pot resoldre "amb mesures de força". "I és versemblant, veient el malestar que encara hi ha a Catalunya, que tampoc ho podrà solucionar la decisió d'un tribunal d'excepció convocat per a l'ocasió", ha afegit. 

El diari s'ha preguntat si no hauria estat més madur per a Espanya deixar que els catalans votessin en el referèndum de l'1 d'octubre amb normalitat. 

"No hauria estat més serè, més pacífic i més madur en el fons deixar els catalans votar, encara que això signifiqués, en virtut de la sentència del Tribunal Constitucional, eludir el resultat (90% de 'si' del 42% dels votants)?", es pregunta al rotatiu amb una visió pragmàtica allunyada de l'hiperbòlica política espanyola.

L'indépendant

Segons L'indépendant, ara el judici obrirà un nou capítol en la història d'Espanya, per la seva gran transcendència, i encara més en la relació entre Madrid i Barcelona.

El diari apunta que "el divorci" es va consumar amb el referèndum de l'1 d'octubre del 2017, i la repressió policial d'aquell dia que va practicar el govern de Mariano Rajoy. "En un dia plujós i desafortunat, agents de policia van aparèixer a les aules per confiscar urnes mentre homes i dones votaven. Imatges d'una taca indeleble al front d'una democràcia [espanyola] encara jove, però amb una agitació inquietant", afegeix.