La treva ha durat tres mesos. Després que la Fiscalia decidís arxivar totes les investigacions que hi havia sobre els presumptes tripijocs del rei emèrit Joan Carles I, ara és l'Agència Tributària la que segueix el rastre de l'exmonarca. Concretament, Hisenda requereix ara a Joan Carles I que expliqui i detalli qui va assumir les despeses de les caceres a les quals va participar després d'haver abdicat com a cap d'Estat el juny de 2014, segons revela el diari El Mundo. El citat mitjà detalla que el Departament d'Inspecció Financera i Tributària ha enviat diverses sol·licituds d'informació al llarg d'aquest any amb l'objectiu que justifiqui com es van pagar els bitllets d'avió i altres despeses associades a les caceres a les quals va ser convidat entre els anys 2014 i 2018. Un dels elements que va argüir la Fiscalia quan va arxivar les investigacions relatives a possibles irregularitats fiscals comeses per l'emèrit és que aquestes s'emmarcaven durant el seu regnat i, per tant, que el protegia el caràcter d'inviolabilitat constitucional que confereix el fet de ser el rei d'Espanya.

Ara, en canvi, el que investiga Hisenda es remunta a fets que ja no queden blindats per aquesta inviolabilitat perquè ja no era monarca. De fet, el que s'està inspeccionant és si Joan Carles I hauria pogut obtenir un increment patrimonial no justificat davant de l'Agència Tributària després de deixar de ser rei. Més enllà de les caceres, El Mundo explica que Inspecció Financera i Tributària també vol explicacions del rei emèrit vinculades amb regals i obsequis que ha rebut en aquest temps de part d'empresaris amics seus. El mitjà informa que els assessors jurídics i defensa de Joan Carles I han anat "responent periòdicament a tots els requeriments cursats per la Inspecció d'Hisenda" i que aquests imports sobre els quals se segueix el rastre no superen els 120.000 euros a l'any. Quan se sobrepassa aquest llindar, pot haver-hi un delicte contra la Hisenda Pública.

Joan Carles I no torna aquest cap de setmana

Aquesta informació coincideix en el mateix dia que ha transcendit que, finalment, l'emèrit no tornarà a Espanya aquest cap de setmana, tal com estava previst. Del 10 al 18 de juny, es disputa a Sanxenxo el mundial de vela, un campionat de regates al qual Joan Carles I volia assistir-hi. Ara bé, tot indica que la conversa que va mantenir amb el seu fill Felip VI a la Zarzuela el passat 23 de maig va ser força tensa. En aquest sentit, el que l'actual rei li va transmetre al seu pare és que les seves visites no poden generar el rebombori que va causar perquè pot provocar comentaris negatius que afectin la imatge de la corona. Així doncs, Felip VI va receptar prudència i va demanar més discreció per a properes visites.

Amb l'esclat d'aquesta publicació, el diari El Mundo atribueix a l'entorn proper de Joan Carles unes declaracions en què s'assenyala el govern espanyol per aquesta investigació: creuen que s'està utilitzant aquesta investigació per mantenir un "nou front" que condicioni els plans de futur de l'exmonarca i consideren que els arguments d'aquesta són "controvertits". De fet, durant les diligències practicades per la Fiscalia mentre les investigacions van estar obertes, Joan Carles no va venir a Espanya. Així doncs, amb aquest escenari, l'entorn de l'emèrit veu més complicat que pugui visitar l'Estat de manera "periòdica", com ell esperava.