La participació en les eleccions arriba al 34,2% a Andalusia fins a les 14.00 hores, fet que suposa 4,3 punts més que en els comicis celebrats el desembre del 2018, quan es va situar en el 29,9%, segons les dades facilitats per la Junta d'Andalusia amb el 97,81% de les taules comptabilitzades. Les dades de participació a les 11:30 hores eren del 15,4%.

La província de Còrdova, amb el 39,89%, és la que registra un índex de participació més alt fins a les 14:00 hores, mentre que Huelva és la que compta de moment amb una menor mobilització del seu electorat, amb el 29,72%. 

A la resta de províncies, la participació a les 14.00 hores s'ha situat al 37,75% a Jaén, el 35,43% a Sevilla, el 35,05% a Granada, el 32,82% a Màlaga, el 32,01% a Almeria i el 31% a Cadis.

La votació dels quatre candidats principals

El candidat del PP-A a la reelecció com a president de la Junta, Juanma Moreno, ha confiat que els andalusos votin "massivament" i "en llibertat" aquest diumenge i que no es produeixin incidents durant la jornada. En declaracions als periodistes, després d'exercir el seu dret al vot en el Col·legi Sagrat Cor de Jesús de Màlaga, ha mostrat la seva satisfacció per veure com en les primeres hores de la jornada electoral, molts ciutadans ja han exercit el seu dret al vot: "Estic notant que hi ha il·lusió i ganes de complir un dels drets més importants que tenim els ciutadans, que és votar".

D'altra banda, el candidat del PSOE-A, Juan Espadas, ha expressat el seu desig que la jornada electoral d'aquest 19 de juny en la comunitat autònoma registri "un dels nivells més alts de participació" en eleccions autonòmiques, i acabi amb el resultat "pel qual hem lluitat tots aquests mesos" previs a la cita amb les urnes. Així s'ha pronunciat el també secretari general del PSOE-A en una atenció a mitjans després de votar, entorn de les 12,15 hores, a l'escola 'Calvo Sotelo' de Sevilla, acompanyat de la seva dona i del secretari general del PSOE de Sevilla, Javier Fernández, entre altres persones.

La candidata de la coalició Adelante Andalucía a la Presidència de la Junta, Teresa Rodríguez, també ha votat amb "més il·lusió" que en anteriors comicis, i ha animat la ciutadania a anar a votar durant la jornada amb "llibertat i valentia".

Finalment, la candidata que més ha matinat ha estat la de Vox, Macarena Olona, que ha confiat que no es produeixin incidents durant aquesta jornada electoral i que tots els partits "respectin el resultat". En aquest sentit, ha dit que aquestes eleccions seran "extraordinàries per Andalusia i Espanya". Ha demanat respecte al resultat i que "no es produeixi allò de l'any 2018, quan PSOE i Podemos no van acceptar el resultat de les urnes i vam tenir la famosa alerta antifeixista envoltant el Parlament". "Amb Vox a San Telmo, la seguretat dels ciutadans es preservarà", ha dit

 

Imatge principal: diverses persones fan cua per votar en un col·legi electoral d'Andalusia / Europa Press