La recent visita de Joan Carles I a Espanya ha despertat tota classe de reaccions en la societat, però la majoria dels ciutadans no li dona suport, segons un estudi d'IO Investigació que assenyala que més del 57% dels espanyols està en desacord i que el 86% considera que això és un precedent per a la seva tornada definitiva.

A més, el 63% dels enquestats considera que l'arribada del rei emèrit no significarà una millora en la relació amb el seu fill Felip VI. La gran majoria, el 88%, tampoc no creu que es reconciliï ara amb la seva dona, la reina Sofia.

En un moment en què la popularitat de la monarquia no està en el seu millor moment, el 64% dels ciutadans creu que la tornada de Joan Carles I perjudica la imatge del rei Felip VI i de la institució monàrquica. Gairebé el 80% també considera que el rei emèrit hauria de donar explicacions públicament sobre els fets que l'han mantingut allunyat del país durant aquest temps.

IO Investigació és una companyia amb més de 25 anys d'experiència, especialistes en mesurar el mercat i analitzar la relació entre les empreses i els seus clients, sense oblidar la potencial clientela. A través de la combinació de diferents metodologies d'estudis (presencial, telefònic i online), l'ús de les últimes tecnologies i d'un equip humà format per especialistes en investigació de Mercados, Màrqueting i Estadística, mesuren el mercat i aporten recomanacions derivades de les conclusions dels estudis que realitzen.

La població objecte d'aquest estudi han estat dones i homes de 18 a 65 anys residents en Espanya. La mostra ascendeix a 1.000 individus. L'enquesta es va realitzar del dia 23 al 24 de maig de 2022.