El diputat d'EH Bildu Joan Iñarritu s'ha mostrat indignat amb l'espionatge polític que fa la Guàrdia Civil a Catalunya. Després que diversos mitjans es fessin ressò que aquesta policia ha trobat un suposat full de ruta cap a la independència unilateral al mòbil de l'excàrrec d'ERC Xavier Vendrell, Iñarritu ha esclatat a les xarxes contra aquest tipus de pràctiques i acusacions.

"Un cop més, queda en evidència que l'Operació Catalunya era només d'espionatge polític a Catalunya. Ara, filtren un suposat document (interpretat i manipulat) en el moment que consideren que poden influir més. El trio de Colón i les seves clavegueres fent campanya", ha lamentat a través de les xarxes.

TUIT iñarritu

El cas

En concret, El Confidencial va fer públic un presumpte document de Powerpoint en què s'estudiava la via unilateral per aconseguir la independència. Aquest era al mòbil de Vendrell i es va aconseguir gràcies al cas Volho, l'operació policial que persegueix alts càrrecs pel procés.

Segons aquestes fonts, el text marca tres fases cap a la independència: "preparar-nos", "votar" i "culminar". En aquesta última s'especifica que si la comunitat internacional intervé en el conflicte polític a Catalunya, poden donar-se dos escenaris: un referèndum pactat amb l'Estat o bé un "d'imposat". En el cas que no es produeixi aquesta intervenció, no es descarta la via de proclamar la independència de forma unilateral. El document, però, no va signat ni logotipat per cap càrrec o partit.

En aquest mateix espionatge al mòbil de Vendrell, la Guàrdia Civil també assegura haver trobat rastres d'una videoconferència entre diferents agents per aconseguir la independència. A la reunió hi haurien participat el president Carles Puigdemont, dirigents d'ERC i membres de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium.

Què és l'operació Voloh?

Es tracta d'un cas en què el jutge investiga un suposat desviament de fons públics vinculats al procés en què s'han produït més d'una vintena de detencions. Entre les quals, tres membres de "l'estat major" de l'1-O: l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, l'exdirigent de CDC David Madí i l'empresari Oriol Soler. Aquell dia es va fer un dispositiu amb bombo i platerets amb acusacions delirants​. Tots els acusats es van acollir al seu dret a no declarar i estan en llibertat amb càrrecs, però sense mesures. 

Imatge principal: El diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu / EFE