Les eleccions al País Basc d'aquest diumenge van deixar els resultats més ajustats de la història amb un empat a 27 escons entre PNB i Bildu. Els jeltzales han acabat en primera posició per una diferència d'uns 30.000 vots. Bildu va celebrar l'empat amb crits d'Independència, i amb l'alegria pels aires. Aquest dilluns, el diputat de Bildu al Congrés Jon Iñarritu, ha celebrat el resultat electoral "va ser francament bo, històric i crec que obre una via per al canvi en el qual Bildu serà present". En una entrevista a TVE, ha evitat parlar de la polèmica amb el candidat de la seva formació, que en una entrevista en precampanya va negar-se a titllar ETA d’organització terrorista. Iñarritu ha afirmat que "haver obtingut 100 000 vots més que fa 4 anys deixa de manifest que la societat basca ha fet costat a Bildu, que hi ha hagut un empat en escons". I ha afegit que "estem en capacitat de ser alternativa en un futur no tan llunyà en la comunitat autònoma basca". 

Una nova etapa al País Basc

EH Bildu ha aconseguit en les eleccions autonòmiques d'aquest diumenge els millors resultats de la seva història i ha empatat a 27 escons amb el PNB, però no ha obtingut l'anhelat 'sorpasso' que li donaven diverses enquestes que li auguraven com la força més votada. D'aquesta manera, la coalició liderada per Pello Otxandiano com a aspirant a Lehendakari ha recaptat el 32,4% dels vots emesos, per sota del PNB, que ha sumat el 35,2% dels sufragis. A diferència dels jeltzales, que perden quatre representants, EH Bildu n'ha guanyat sis, en recol·lectar la coalició 92.155 suports més, amb la qual cosa retalla als jeltzales els deu escons de diferència que hi havia entre totes dues forces abertzales.

Els resultats van ser celebrats enèrgicament a la seu del partit. "El canvi està en marxa i és imparable". Així va celebrar el candidat d'EH Bildu, Pello Otxandiano, que EH Bildu s'hagi erigit en la segona força més votada aquest diumenge al País Basc. Otxandiano va advertir que aquests resultats suposen un salt polític "espectacular" i suposen l'inici d'"un nou cicle polític". En clau de partit, va valorar que han obtingut els millors resultats de la seva història i en clau nacional va afirmar que els resultats indiquen que s'ha de fer un "salt" en sobirania i polítiques innovadores. El líder de la formació, Arnaldo Otegi, també va apuntar que a partir d'aquest diumenge comença una "nova etapa" al País Basc.

En les eleccions d'aquest 21-A, Bildu ha aconseguit recuperar Guipúscoa després de fer-se amb onze parlamentaris, dos més que fa quatre anys, i relega al PNB, que ha aconseguit nou escons, al segon lloc. Tanmateix, a la capital, Sant Sebastià, el PNB ha aconseguit resistir per la mínima, la diferència s'ha escurçat fins a mig miler de paperetes: 27.134 del PNB i 26.688 per EH Bildu. Aquest sorpasso també s'ha produït a Àlaba, amb el 29,44% dels vots i vuit escons. En relació amb el 2020, és una pujada de 5,6 punts percentuals i dos parlamentaris més i ha relegat el PNB fins al 26,99% i set diputats (dos menys que en els anteriors comicis i cinc punts menys que aleshores).

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!