El somni d'EH Bildu de superar tant en vots com en escons el PNB s'ha fet realitat a Guipúscoa, la circumscripció que més alegries ha donat als abertzales i que el 2020 va passar a mans dels seus rivals. Amb 135.256 vots i 11 diputats, EH Bildu s'ha imposat clarament al PNB i els seus 9 diputats en aquesta circumscripció. Els de Imanol Pradales han aconseguit resistir per la mínima a la seva capital, Sant Sebastià. Això sí, si fa quatre anys 10.000 vots van separar tots dos partits a Donosti, ara la diferència s'ha escurçat fins a mig miler de paperetes: 27.134 per al PNB i 26.688 per a EH Bildu. Aquests resultats il·lustren el creixement d'EH Bildu arreu del País Basc en aquestes eleccions, però que els ha resultat insuficient per fer el sorpasso en nombre de vots als jetzales, amb qui, això sí, ha aconseguit empatar en nombre d'escons, amb els millors resultats de la seva història. 

🔴 Resultats eleccions País Basc 2024, DIRECTE | Última hora de l'escrutini

🔎 Tots els resultats de les eleccions al País Basc 2024 a Guipúscoa

El 2020, quan EH Bildu es va quedar a 10 diputats del PNB, els d'Arnaldo Otegi ja van aconseguir uns grans resultats en aquesta demarcació, on els separaven només uns 4.000 vots, amb la balança a favor del partit llavors liderat per Urkullu. Enguany, amb les perspectives electorals disparades, i amb les enquestes augurant fins i tot una victòria en nombre d'escons, que finalment no s'ha produït, Bildu s'ha acabat imposant per gairebé 20.000 vots sobre els nacionalistes bascos. Liderats per Pello Otxandiano, també han aconseguit la victòria a la demarcació d'Àlaba, tot i que en aquesta els marges han estat molt més estrets. Encara que els millors resultats de Bildu en les eleccions al Parlament basc sempre tenen lloc a Guipúscoa, des del 2012 que no hi guanyaven. 

 

Menys de cinc-cents vots de diferència a Donosti 

Tot i que EH Bildu ha guanyat al conjunt de Guipúscoa i a la gran majoria dels seus municipis, el triomf se'ls ha resistit per unes poques paperetes a la capital i tercera ciutat del País Basc, Sant Sebastià. A Donosti els de Imanol Padrales han aconseguit conservar la primera plaça, tot i que per la mínima. S'ha repetit així el patró de les eleccions municipals de fa poc menys d'un any, on els jetzales es van imposar per menys d'un miler de vots a Bildu, que va passar de 6 a 8 regidors. A Irun, la segona ciutat de la circumscripció, en canvi, la victòria del PNB ha estat molt més folgada, amb uns 2.500 vots d'avantatge sobre Bildu: 8.425 a 5.945. Tot i aquesta diferència, liderats per Otxandiano, han aconseguit 2.000 vots més en una ciutat governada pels socialistes. A Errenteria, tercera ciutat més poblada de la província, la situació és radicalment diferent, ja que els abertzales han doblat en nombre de vots els resultats del PNB: 7.063 a 3.727. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!