Pel candidat de Bildu, la lectura “més important” que es pot fer del resultat de les eleccions d’aquest diumenge és que l’hemicicle basc serà “el més sobiranista de la història”. Així s’ha pronunciat Pello Otxandiano després que els comicis del 21-A hagin deixat un empat històric a escons entre PNB i Bildu (amb victòria per només 30.000 vots de diferència dels jeltzales). El cas és que ambdues formacions, sumades, han aconseguit un 68% dels vots i un total del 72% dels escons de la cambra (54 de 75 escons). “Aquesta part del país ha de fer un salt en la sobirania”, ha exclamat Otxandiano, que ha demanat utilitzar-ho per millorar en aspectes com les “polítiques públiques” i “mesures progressistes”.

 

La segona lectura que fa Bildu, en ordre d’importància, és partidista: els abertzales han aconseguit igualar a 27 escons amb el PNB una distància de parlamentaris que fins fa 24 hores era de 10: Bildu en tenia 21 i el PNB, 31. “És un creixement espectacular, amb 350.000 vots; i el canvi ja està en marxa i és imparable”, ha asseverat el cap de files abertzales en aquestes eleccions. Així, Otxandiano ha assegurat que amb els resultats de les eleccions d’aquest diumenge, es compleix el “canvi de cicle” a Euskadi que han anat pronosticant durant tota la campanya electoral. De la mateixa manera, Arnaldo Otegi, líder de la formació, ha celebrat, entre crits “d’independència” del públic, que amb l’empat entre Bildu i PNB a les eleccions, comença “una nova etapa” al País Basc.

Hi ha una paradoxa en el resultat electoral d’aquest 21-A: el 72% dels diputats de l’hemicicle basc són sobiranistes. Malgrat això, l’entesa entre les dues formacions és del tot impossible, pel pes que encara té al País Basc la lluita armada. No només això, sinó que la configuració d’aquest parlament arriba quan a Euskadi el suport a la independència per part dels ciutadans es troba a mínims històrics; una mica per sobre del 20%, segons indiquen els diversos estudis demoscòpics que es duen a terme al país.

 

 

Una campanya somiant en el sorpasso

L’objectiu de Pello Otxandiano de superar el PNB era difícil, però les enquestes l'animaven a batallar-ho, perquè durant la campanya, mentre ha estat permès publicar baròmetres, pràcticament tots han estat d’acord a situar Bildu per davant del PNB. L’altre gran objectiu, molt més complicat per a Bildu, era aconseguir que el PNB no sumés majoria absoluta amb el PSE.

Finalment, tot indica que PNB i PSE reeditaran el pacte que tenen actualment, perquè la suma de les dues formacions supera la majoria absoluta i és un acord que també manté estable Pedro Sánchez a la Moncloa. A banda de l’empat a 27 de PNB i Bildu; el PSE ha sumat dos escons i es queda amb 12; el PP també en suma un i se situa en 7; mentre que Sumar entra al parlament basc amb una representant. Vox, finalment, s’ha mantingut amb un escó a l’hemicicle basc. Podemos ha estat esborrat del mapa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!