Un jutge ha citat com a investigat per un delicte de malversació l'exalcalde de Badalona Xavier García Albiol (PP), després de la instal·lació suposadament sense llicència durant el seu mandat d'unes antenes de telefonia mòbil al Turó d'en Caritg, al costat de la comissaria de la Guàrdia Urbana.

En una providència, a la qual ha tingut accés Efe, el titular de jutjat d'instrucció número 4 de Badalona cita per al proper 9 de març Albiol, que va ser alcalde d'aquesta localitat entre el 2011 i el 2015, per un delicte de malversació urbanística i un altre de malversació de cabals públics.

El jutge, que investiga aquest cas arran d'una querella de la Fiscalia, també ha citat pel 17 de març com a imputat pels mateixos delictes l'exprimer tinent d'alcalde Oriol Lladó (ERC), que va ostentar el càrrec de regidor d'Urbanisme durant el mandat de l'alcaldessa Dolors Sabater, de Guanyem Badalona en comú, entre el 2015 i el 2018.

Lladó va estar també imputat -encara que després del judici va acabar absolt per l'Audiència de Barcelona-, per obrir el consistori de Badalona, malgrat que un jutge ho havia prohibit, el 12 d'octubre de 2016, Dia de la Hispanitat, jornada en què exercia d'alcalde en funcions.

La Fiscalia volia imputar Dolors Sabater

La Fiscalia, que va interposar una querella per la instal·lació sense llicència al setembre de 2012 d'aquestes antenes de telefonia mòbil, també va demanar al jutge que imputés Dolors Sabater, en aquest cas pels delictes de prevaricació urbanística i omissió del deure de perseguir delictes, si bé el jutge l'ha descartat de moment.

La Fiscalia va ampliar la seva querella inicial perquè la investigació arribés també a Sabater perquè l'exalcaldessa va reconèixer en una entrevista a Televisió de Badalona, a l'octubre de 2019, que el seu equip "va heretar" el problema d'aquestes antenes i va intentar resoldre'l, abans de denunciar-ho.

No obstant això, el jutge, en una altra providència a la que ha tingut accés Efe, rebutja de moment citar com a imputada a Sabater, sense perjudici del que resulti de les declaracions que ha fixat per als investigats, Albiol i Lladó, aquest últim regidor encara en l'actualitat.

Antenes il·legals des del 2012

Segons l'acusació, les antenes estan sense legalitzar des que l'equip d'Albiol va autoritzar la seva instal·lació el 2012, suposadament amb l'objectiu que el consistori obtingués a canvi recursos econòmics de part de les companyies de telefonia per reformar la comissaria. Per a la Fiscalia, la instal·lació de les antenes sota sospita va resultar "obertament irregular", ja que requerien d'una llicència urbanística, que no van aconseguir.

A més, la finca on es van instal·lar les antenes estava qualificada com a equipament de nova creació de caràcter local, pel que la seva ubicació i la prestació de servei "no resultava possible en aquella manera en què es va fer, ni tampoc en el lloc en què es pretenia fer", segons la Fiscalia.

L'antena es va instal·lar "sense tramitar ni comptar amb cap títol habilitant que els legitimés", ni amb el permís de desenvolupament d'activitat ni per a l'ocupació i explotació d'un espai públic, segons la querella.