El més gran importador alemany de gas, l'empresa Uniper, s'està enfonsant per la fuga d'inversors fins al punt que ha demanat ajuda al govern. El problema ha estat que Uniper està rebent molt poc gas de Rússia, a causa de la guerra d'Ucraïna i les restriccions. Segons informa el diari econòmic Handelsblatt, la companyia de Düsseldorf està examinant com pot garantir la liquiditat de l'empresa, i ha cancel·lat la previsió que tenia per al 2022 a causa de la caiguda dels guanys que ha patit en la primera meitat de l'any. Les accions del grup MDax, que inclou aquesta companyia, han caigut gairebé un 23 per cent.

El govern no descarta entrar al consell d'administració 

 

El ministeri d'Economia alemany, dirigit per l'ecologista Robert Habeck, s'ha mostrat disposat a ajudar l'empresa, i no descarta fins i tot entrar en el consell d'administració. El canceller Olaf Scholz ha confirmat en una roda de premsa a Madrid, al final de la cimera de l'OTAN, que faran "el que calgui" per a les empreses que es trobin en problemes a causa del conflicte d'Ucraïna, i que ho analitzaran cas per cas. 

La crisi ha aparegut després que Rússia ha tallat el subministrament de gas a través del gasoducte North Stream1, cosa que ha provocat que Uniper només hagi rebut el 40 % dels volums de gas que tenia garantits per contracte amb la multinacional russa Gazprom. Uniper a més té problemes perquè ha d'adquirir recanvis al mercat a preus significativament més alts, també a causa de la disminució dels lliuraments de gas des de Rússia. 

Mentrestant, a Alemanya hi ha una creixent preocupació per si el conflicte pel tràfic de mercaderies a l'enclavament rus de Kaliningrad degenera en un enfrontament entre l'OTAN i Rússia. Lituània, el país que envolta l'enclavament, ha prohibit durant dues setmanes el transport terrestre d'acer i de productes metàl·lics a Kaliningrad amb l'argument de les sancions a Rússia. Alemanya hauria aconseguit que la Comissió Europea pressioni Lituània per intentar que aixequi el bloqueig de Kaliningrad, però per ara el govern lituà no s'ha mogut. Berlín vol aconseguir una solució abans del 10 de juliol, per evitar que l'escenari es deteriori.

El president rus, Vladímir Putin, ha fet servir el subministrament de gas com una arma per desestabilitzar Europa enmig del conflicte a Ucraïna. Moscú va advertir que l'adhesió de Finlàndia a l'Aliança Atlàntica suposaria una amenaça per a Rússia i que "la següent expansió de l'OTAN no fa que el continent sigui més estable o segur".