Fa dies que dura i a mida que avança el temps s'encenen més focs. La polèmica sobre fer vehicular el castellà en l'educació dels nens a Catalunya no estava prevista a l'agenda del govern de Mariano Rajoy, segons publica avui La Razón.

L'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola no incloïa tractar aquesta qüestió, però Societat Civil Catalana (SCC) es va anticipar sense tenir en compte que el govern espanyol encara no tenia una estratègia definida per executar els seus plans i, després que sortís a la llum per boca de l'entitat espanyolista, el secretari d'Estat d'Educació va confirmar-ho sense pensar en les conseqüències que això podia comportar i sense ni tan sols consultar-ho amb els seus companys constitucionalistes: el PSOE i Cs.

Segons les fonts consultades pel diari citat, "totes les decisions ja eren dolentes" perquè si se'l rectificava "anàvem cap a l'abisme i posar-li en safata a l'oportunisme de [Albert] Rivera", mentre que si continuaven tractant la qüestió —com han fet— "també era complicat".

A la guerrilla amb el 155?

De fet, aquestes fonts asseguren que això "no vol dir que haguem decidit anar amb la guerrilla amb el 155", però el diari de Francisco Marhuenda adverteix que Rajoy ho tindrà complicat perquè amb tot això pot veure com perd suports per aprovar els pressupostos per aquest any perquè, sustenten, "les diferències amb el PNB no són econòmiques, sinó que estan vinculades al 155".

I no només això. Com ja van avisar des de l'inici de la polèmica, insisteixen en què moviments com aquests encara uneixen més el bloc independentista i podria comportar que els del PP perdin encara més suports a Catalunya.

Ara bé. Es lamenten que amb Cs al darrere "és més difícil trobar l'equilibri", malgrat que la intenció de tots dos (o tres si s'hi suma el PSOE) sigui continuar aplicant la norma suprema "com s'ha fet fins ara" i fins que, previsiblement, es formi un Govern que no estigui liderat per Carles Puigdemont. Això sí. Segons asseguren, no tenen cap pla per aprofitar el seu control de Catalunya per intensificar encara més el control a totes les competències de la Generalitat.

Discrepàncies al PSOE

La cosa, però, ha acabat afectant els socialistes espanyols que, després d'acordar amb el líder del PSC, Miquel Iceta, un rebuig total contra aquesta iniciativa del govern espanyol, va veure com tres dels seus barons es posaven al costat de la proposta del PP.

Concretament van fer-ho elspresidents d'Aragó, Castella-la Manxa i Extremadura, els socialistes Javier LambánEmiliano García-Page i Guillermo Fernández Vara, que van sustentar que s'ha de garantir el dret dels pares a triar l'idioma vehicular en què estudiïn els seus fills.

Els de Rajoy ja van confirmar divendres que busquen ara la fórmula per ampliar el castellà a les escoles catalanes, tot i que encara no saben a través de quina fórmula portar-ho a terme, però, després que se'ls escapés de les mans aquesta qüestió, ara tenen clar que "sens dubte, ho farem".