El govern espanyol es mostra decidit a ampliar l'ús del castellà a l'escola catalana, però de moment, no sap com fer-ho. Ho ha reconegut el portaveu Íñigo Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres, qui ha dit que la iniciativa no era un "globus sonda" per pressionar els partits independentistes en la formació de govern, sinó que la mesura estava dins dels plans del Ministeri d'Educació. "Sens dubte, ho farem", ha sentenciat De Vigo, qui no ha aclarit com, perquè "la fórmula" com fer-ho estava en fase d'estudi.

La qüestió és que De Vigo ha reconegut que no es podia modificar la Llei 9/2009 del Parlament, que fixa el català com a llengua vehicular a l'escola. "El model lingüístic està al Parlament autonòmic", ha exposat. En conseqüència, allò que la Moncloa estudia és donar cabuda a diverses sentències del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional, on s'estableix que almenys el 25% de la formació ha de ser en castellà. "Volem combinar el dret i el sistema educatiu", ha afegit. "En l'execució d'aquesta llei hi ha espai per complir les sentències que se'n deriven", ha reblat. 

El fet és que l'executiu central pensa actuar per aquesta via, ja que el 155 continua en aplicació i consideren que si la Moncloa està en funcions, no poden ignorar les sentències dels tribunals –com va passar amb Sixena. "Està en l'ànim d'aquest govern gestionar amb ple respecte a la llei, la llibertat i els drets dels pares, d'una banda, i el correcte funcionament educatiu, per altra". És més, el govern espanyol havia presentat amb anterioritat diverses impugnacions als tribunals en aquesta matèria –que no haurien tingut resposta, segons fonts governamentals.

El temps apressa perquè les preinscripcions escolars s'haurien de fer entre març i abril, moment en què l'executiu central hauria de tenir la proposta detallada. La idea del sindicat AMES, que és minoritari, o Societat Civil Catalana (SCC) és que la tria del castellà com a llengua vehicular es faci mitjançant una casella, ja que en l'actualitat els pares ho han de demanar per escrit i la mesura no va resultar exitosa. Ara bé, De Vigo va insistir que ell no havia parlat "en cap moment" d'una casella i va voler desvincular la demanda de la fórmula per ampliar el castellà.

La mesura amenaça d'atiar la polèmica perquè diversos sindicats de professors i associacions de pares s'han posicionat en contra. Així les coses, De Vigo diu que no necessita suport de ningú. Però el PSOE no ho veu amb bons ulls fer-ho mentre el 155 està en funcions. Tampoc el PSC, ja que la diputada Meritxell Batet creu que es destruiria el model d'immersió lingüística. També s'hi oposen des de Podemos i l'únic que li dona suport és Ciutadans, qui inclús vol que Mariano Rajoy canviï la llei catalana amb el 155 quan demana fer el castellà vehicular.