La Plataforma contra la Cooficialitat de l'asturià utilitza la imatge del president a l'exili, Carles Puigdemont, per impedir la cooficialitat de l'asturià amb el castellà a Astúries. Així ho han denunciat aquest dilluns diversos usuaris a Twitter amb una imatge on es pot veure un controvertit cartell de propaganda de l'entitat espanyolista.

Sota el lema 'Ells volen la cooficialitat. I tu?', la Plataforma col·loca la imatge de Puigdemont, juntament amb la del líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, i l'actual president del Principat d'Astúries, el socialista Adrián Barbón, per tal de crear una imatge negativa de la iniciativa de fer cooficial la llengua asturiana a l'autonomia.

De fet, aquesta entitat contra l'asturià acostuma a relacionar els acadèmics que demanen la oficialitat i el reconeixement de l'asturià amb l'independentisme català. A més, promocionen altres entitats espanyolistes d'arreu de l'Estat que tenen com a objectiu revertir l'ús del català a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.

Actualment, l'asturià gaudeix de cert reconeixement a l'Estatut d'Astúries, on s'assenyala que es promourà el seu ús en mitjans de comunicació i el seu coneixement respectant les variants locals. En el text també s'assenyala que es respectarà la voluntarietat del seu aprenentatge. Tanmateix, l'asturià no està reconeguda al mateix nivell que el castellà.

El novembre del 2018, IU i Podemos van presentar una iniciativa per elevar l'asturià a llengua oficial a Astúries. La iniciativa va rebre els vots en contra del PP, Cs i el PSOE. El text presentat per Podemos i IU també demanava regular a l'Estatut asturià la regulació per llei del règim d'ús i aplicació en les diverses administracions, tant de l'asturià com del gallec-asturià, el qual ja està reconegut com a llengua oficial al municipi asturià de Vegadeo.