El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha assegurat que té "tota la confiança" que el govern de Pedro Sánchez protegirà el català, l'euskera i el gallec a la nova llei de comunicació audiovisual que prepara l'Executiu i que, per ara, no estableix cap mena de quota per a aquestes llengües.

"Les llengües cooficials són una riquesa per al conjunt d'Espanya. El govern espanyol ha reiterat el seu compromís amb aquestes llengües. S'està estudiant quina és la millor manera de recollir això en la llengua audiovisual. És una posició clara i tinc total confiança que això serà així", ha dit Illa aquest dimecres en una entrevista a Onda Cero.

Preguntat, però, si és partidari d'establir quotes per al català, l'euskera i el gallec, Illa ha evitat defensar aquesta mesura i ha cridat a "esperar" i deixar que "els equips que estan treballant en aquest projecte" trobin la manera de protegir les llengües cooficials. També ha demanat respectar les competències de les comunitats autònomes.

Ahir mateix, el portaveu adjunt dels socialistes al Parlament, Raúl Moreno, va evitar explicar la posició del partit sobre aquest projecte de llei. Només va prometre tenir "sensibilitat" amb el català.

Taula de diàleg

Pel que fa a la taula de diàleg, Illa ha tornat a demanar una mesa entre partits catalans i ha apuntat que fins i tot és necessari per a les forces independentistes, a causa de les seves desavinences. En aquest sentit, Illa ha afirmat que li va sorprendre "la rapidesa i la intensitat amb què s'han manifestat" en temes com la mateixa taula de diàleg o l'ampliació de l'aeroport del Prat.

Illa ha vaticinat que el diàleg entre catalans, "que va començar el senyor Torra i que es nega a obrir el president Aragonès", s'acabarà produint "perquè és l'única solució". En aquest sentit, el líder socialista ha afirmat que "la societat catalana reclama que centrem totes les energies en la recuperació econòmica amb justícia social".

Preguntat sobre quin consens podria sorgir tant del diàleg amb l'Estat com entre catalans, Illa ha respost que podria ser la millora de l'autogovern. "Crec que la possibilitat de reforçar o millorar l'autogovern és una opció. Pot aconseguir una reforma de l'Estatut, però no ho veig com una prioritat imminent de la societat catalana", ha indicat.

Per últim, Illa ha tornat a reivindicar el seu partit i el seu 'Govern alternatiu' com l'alternativa al "desgovern d'Aragonès", sobre el qual ha lamentat que porta cinc anys funcionant i que no donat, ha dit, cap fruit per a la societat,

 

Imatge principal: el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, en una imatge d'arxiu / Foto: ACN