Nihil novum sub sole. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, en la seva línia, reitera aquest diumenge que cal evitar "personalismes" i "partidisme", en el marc de la investidura del president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, un moment polític que considera una oportunitat excepcional per abordar el conflicte català i a on "està en joc en futur d'Espanya i de Catalunya". En aquest sentit, Illa reclama "responsabilitat" als líders polítics i partits implicats en les negociacions: "Ara no toca ni buscar la foto, ni cercar solucions a situacions que cadascun pugui tenir, ni aprofitar la conjuntura per a projectes polítics particulars", ha valorat el líder socialista català, en una visita aquest matí a Les Franqueses del Vallès, en el que s'albira un vague retret a algú, l'independentisme català —sense unitat negociadora i amb la pugna interminable entre Junts i ERC per liderar l'espai i ser qui més aconsegueixi treure a Madrid— o a l'esquerra espanyola —amb Sumar intentant prendre el protagonisme—, en els termes genèrics que sol emprar. 

Segons Illa, ara "és moment de mirar a llarg termini, i no de pensar en el mes vinent", de forma que insta a "aprofitar l'oportunitat" per abordar "temes importants com la governabilitat d'Espanya o la solució a un conflicte polític que ha consumit massa temps i energia a Catalunya i Espanya", ha afirmat, en referència al procés. En aquest sentit, el líder del PSC ha cridat a "mostrar cert sentit d'Estat i voluntat de resoldre problemes, no de crear-los, ni de confrontar", ha afegit. 

Repeteix el mantra de "dins la Constitució" i no esclareix res

Preguntat sobre què s'està negociant en concret en el marc de la investidura, Illa ha evitat respondre i s'ha limitat al mantra que el PSOE fa temps que repeteix sobre la qüestió: que en el moment en el qual s'arribi a un acord definitiu es farà públic i que de moment vol mantenir la discreció per "prudència". Així sí, ha subratllat que tot pacte al qual s'arribi, serà "dins del marc de la Constitució".

Menció al conflicte a Gaza

Illa també ha aprofitat la visita a Les Franqueses del Vallès per fer referència al conflicte a Gaza, i ha condemnat "rotundament i sense pal·liatius el terrorisme", en referència a les accions del grup paramilitar islamista Hamàs sobre població civil israeliana el passat 7 d'octubre; alhora que ha celebrat l'arribada d'ajuda humanitària per primera vegada a la població palestina de la Franja. El socialista també ha expressat el seu "orgull" per com Pedro Sánchez i l'Alt Representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, s'han pronunciat sobre aquest tema.