El president del PNB, Andoni Ortuzar, s'ha mostrat convençut que el pacte d'investidura que busca el PSOE es tancarà "sobre la campana, a l'últim minut". Ara bé, malgrat aquesta dosi d'optimisme, ha volgut advertir Pedro Sánchez exigint-li un esforç en les negociacions: ell i el seu equip s'hauran de "faixar molt" en unes negociacions "molt complexes". En una entrevista, el president de la formació jeltzale s'ha referit a les converses per facilitar la investidura de l'actual president en funcions i ha afirmat que "aquesta és una negociació complexa i difícil", per la qual cosa "el pitjor que es podria fer és ficar-li més dosi d'ansietat de la que ja té". "No és fàcil posar d'acord a tanta gent, i encara menys venint cadascú d'on venim, de les situacions i de la història política recent", ha afegit.

En la seva opinió, cal ser "més modest en les expressions públiques i, sobretot, en els ritmes, a posar-li dates a una investidura". Segons el líder del PNB, l'acord es tancarà tard degut a que les negociacions "són complexes en el material" però també "en el simbòlic". Així, ha posat com a exemple el cas català, pel qual Sánchez confia recollir el suport tant d'ERC com de Junts per ser investit i no anar a una repetició electoral. Amb tots dos partits, haurà de superar-se la qüestió dels "judicis polítics" i decidir com "se soluciona aquella ruptura que va haver-hi" amb el procés polític a Catalunya en els últims temps. En el cas del País Basc, per al PNB, cal parlar "del terme nació, bilateralitat". "Són paraules que s'usen molt però que cadascú li sol voler donar un significat diferent", ha dit.

El president del PNB ha afirmat que el seu partit "intentarà, des de la responsabilitat" i des de la seva "línia d'emmarcar una tendència positiva perquè l'acord sigui possible", posar sobre la taula "les qüestions que afecten el País Basc i els interessos bascos a Madrid". "Tot això, si sumem els catalans, Sumar... fa que sigui una negociació multilateral a cinc o sis bandes en la qual Sánchez i el seu equip s'hauran de faixar molt, perquè tots venim d'una experiència de relacions amb ell, i no ha estat del tot satisfactòria", ha afegit. Per això, Ortuzar creu que "cadascú voldrà amarrar la seva negociació i garantir que després es complirà, que l'acord no sigui per una investidura sinó per a tota la legislatura". "Que hi hagi un acord que permeti donar-li temps al govern i a la política perquè els acords es compleixin", ha assenyalat.

El català a la UE, un problema per a Sánchez

Amb tot, la negociació per investir Pedro Sánchez podria complicar-se pel que fa al suport d'ERC i Junts si no s'aconsegueixen passos concrets en matèria lingüística. Ara, el govern espanyol admet la dificultat d’aconseguir fer oficial el català a la Unió Europea abans que se celebri el debat d’investidura de Pedro Sánchez. Fonts coneixedores de les converses que el govern espanyol manté amb tots els actors d’aquest procés —els 27 estats europeus, Junts per Catalunya, i el Govern de Pere Aragonès— alerten que és poc probable aconseguir situar el català a la primera divisió lingüística de la UE abans de finals de novembre, quan acaba el termini per investir un president espanyol i es convoquen automàticament noves eleccions generals. Expliquen a ElNacional.cat que és preferible esperar i continuar debatent-ho, però no votar-ho fins que no estigui al sac i ben lligat amb la resta de socis continentals.