Salvador Illa, líder del PSC, ha exigit que es deixi "de polititzar amb la llengua i l'educació". Tot i aquesta exigència, el socialista ha aprofitat l'entrevista que li han fet a TVE per tornar a defensar la resolució del Tribunal Suprem que imposa el 25% de classes en català.

Illa ha defensat que les resolucions judicials s'han de complir i ha dit que, segons li consta, ja s'està aplicant a alguns centres educatius. Malgrat estar conforme amb el Suprem, ha matisat que imposar percentatges no és del seu agradat, ja que és més partidari de "flexibilitzar" la immersió tenint en compte la realitat sociolingüística de cada escola. És a dir, que en alguns casos es reforci el català i que, en altres, hi hagi més castellà, segons ha recollit l'ACN.

Tot i aquesta petita discrepància amb el tribunal, Illa ha defensat que la resolució manté al català en el "centre de gravetat" de l'escola a Catalunya i treu ferro a l'impacte de sumar més hores lectives en castellà. 

Crida a la calma 

Deixant clar el seu posicionament, el costat del Suprem, Illa ha volgut situar al PSC com al centre de la concòrdia en aquesta polèmica. "Qui estigui per inflamar es trobarà el PSC davant. Qui estigui per asserenar els ànims es trobarà el PSC al costat", ha afirmat. 

En la seva crida a la calma ha destacat la referència a la família de Canet de Mar que va desencadenar la resolució del Suprem. Illa ha condemnat "tota mena d'amenaces" i ha afirmat que fer una assignatura més en castellà "no és anar en contra del català" sinó complir les resolucions judicials.

Posicions més incendiaries

Mentre que Salvador Illa aprofita la polèmica del 25% del castellà a l'escola per mostrar-se com una figura conciliadora altres formacions han trobat en la resolució del Suprem un nou camp de batalla contra l'escola en català. 

El líder del Partit Popular, Pablo Casado, ha tornat a amenaçar les institucions catalanes. Casado ha instat al president d'Espanya, Pedro Sánchez, a anar fins a les "últimes circumstàncies" si la Generalitat "es declara en rebel·lia" respecte a la sentència del Tribunal Suprem que obliga a fer un 25% de les classes en castellà. Casado ha demanat "fermesa" al govern espanyol per "exigir" el compliment de la sentència i "complicar la seva obligació". Liders del PP van arribar a amenaçar de tornar a imposar l'article 155 si no s'acatava l'ordre del Suprem. 

 

El PP no ha estat l'únic que ha perdut els papers davant de la negativa del govern de seguir la resolució del tribunal. Vox ha estat igual de violent que el PP amb les seves amenaces i pressions al govern espanyol per collar a la Generalitat en el compliment de la resolució. 

 

Imatge principal: Salvador Illa, líder del PSC, durant una entrevista / ACN