El líder del Partit Popular, Pablo Casado, ha tornat a amenaçar les institucions catalanes. Casado ha instat al president d'Espanya, Pedro Sánchez, a anar fins a les "últimes circumstàncies" si la Generalitat "es declara en rebel·lia" respecte a la sentència del Tribunal Suprem que obliga a fer un 25% de les classes en castellà.

Casado ha demanat "fermesa" al govern espanyol per "exigir" el compliment de la sentència i "complicar la seva obligació". El líder del PP ha tornat a insistir en la seva croada contra el català i s'ha posat a disposició de Sánchez per fer el que calgui per fer prevaldre la sentència del TS sobre l'ús del català a les aules de Catalunya. Casado també ha criticat que es vulguin emetre dibuixos animats a Navarra en la llengua "d'una altra comunitat autònoma, l'euskera", o que "s'exigeixi a Netflix o HBO que emetin no se sap quins continguts en català".

En la seva gira per Sud-amèrica, Casado s'ha reunit aquest dimecres amb el president de l'Uruguai, Luis Lacalle, a qui li ha traslladat els cinc principis que vol impulsar l'anomenada Aliança per la Llibertat. Des de la dreta política es vol impulsar la democràcia, l'estat de dret, el lliure mercat, el benestar i la seguretat davant de països com Veneçuela, Cuba o Nicaragua. Per això, també ha proposat que països com Xile, l'Argentina o l'Uruguai signin tractats militars amb l'OTAN.

El 155, una demanda constant

Casado s'ha sumat en múltiples ocasions a la defensa de la sentència del Tribunal Suprem (TS) que imposa que el 25% de les classes s'han d'impartir en castellà. En el seu to tradicionalment incendiari contra Catalunya, va oferir al PSOE els senadors populars necessaris per aprovar l'aplicació de l'article 155 en el cas que no s'acatés la sentència del Suprem. 

En mig de la polèmica concentració organitzada per la Guàrdia Civil i sindicats de la Policia Nacional per protestar en contra de la derogació de la llei mordassa, Casado es va dirigir als mitjans per exposar el seu pla per fer complir les ordres del Suprem: tornar a aplicar el 155. 

El compliment de la sentència del TS està al centre del debat, ja que des del Govern de la Generalitat s'ha apostat per no canviar els projectes lingüístics. El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va enviar una carta als directors dels centres educatius instant-los a no fer cap canvi.

Mesures dràstiques

"Si la Generalitat es declara en flagrant rebel·lia, Sánchez ha de fer el que estigui al seu abast perquè es compleixi la resolució", va assegurar el líder dels populars, segons va recollir El Periódico. Tot i la seguretat que va mostrar, no va mencionar directament l'article 155 i s'hi va referir com "l'article de la Constitució que fa que l'Estat pugui aplicar les competències que segons el títol vuitè li són pròpies".

Al mateix temps que oferia el seu suport per aplicar el 155, Casado va assegurar que el govern espanyol no voldrà comptar amb la seva oferta, ja que "lamentablement prefereix governar amb la CUP", va assenyalar. Així, el popular va recordar a l’Executiu de Pedro Sánchez que està "obligat a fer complir les sentències dels tribunals" i que si no actués, estaria "prevaricant".

 

Imatge principal: Pablo Casado. - Europa Press