"Amb optimisme prudent". Així ha descrit les sensacions del PSC el seu líder, Salvador Illa, sobre les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, tot i que primer arribarà el torn d'Alberto Núñes Feijóo a finals de setembre. Illa s'ha pronunciat d'aquesta manera en una roda de premsa posterior a la primera executiva del partit després de l'estiu aquest dilluns a la seu dels socialistes, assegurant que "la política ha de trobar el camí per fer possible allò que es va expressar a les urnes, especialment a Catalunya". El passat 23 de juliol, el PSC es va imposar de manera molt clara a les eleccions generals, arribant fins als 19 representants al Congrés dels Diputats, mentre que ERC i Junts van empatar a 7 diputats per a cada formació, els mateixos que van aconseguir els comuns sota el paraigua de Sumar. Per això, s'ha mostrat confiat que els partits catalans "respectaran la voluntat expressada a les urnes de manera clara, nítida i rotunda". A banda d'aquest optimisme prudent, Illa també ha mostrat la seva satisfacció per haver aconseguit aturar un govern amb la presència de la ultradreta.

Feijóo i el diàleg amb Junts, més desesperació que convicció 

Tot i que el líder de l'oposició a Catalunya no ha volgut fer més valoracions sobre l'estat de les negociacions per la investidura de Sánchez, tampoc donar la seva opinió sobre una possible llei d'amnistia que reclamen els partits independentistes, sí que ha considerat que les intencions d'Alberto Núñez Feijóo de parlar amb Junts és "un gest de desesperació més que de convicció". "El PP ha lligat el seu destí a Vox i Feijóo va de bracet amb el senyor Abascal però no tindrà més suports i està abocat a una investidura fallida", ha reflexionat Illa després que el líder de Vox oferís de franc els seus diputats al PP sempre que el partit trenqui amb el cordó sanitari a la ultradreta i reconegui els seus acords. Amb tot, el socialista ha assegurat que el líder dels populars té dret a parlar amb qui consideri adequat, sense valorar el rebombori que aquestes intencions han generat al PP català. Preguntat sobre el protagonisme que ha guanyat el president Carles Puigdemont en les últimes setmanes en el marc de les negociacions, Illa ha assegurat que no és feina seva decidir quins són els interlocutors que escullen la resta de partits. 

Illa ha explicat que en el debat de la reunió executiva del partit ha sortit encara més reforçada la seva aposta per la "política útil per resoldre els problemes dels ciutadans", que segons ell és el que han reclamat durant l'últim cicle electoral: el PSC ha guanyat les eleccions al Parlament del 2021, les municipals del passat 28 de maig i les generals del 23-J. En aquesta línia, ha anunciat que el partit es reunirà a Vielha el 7 i 8 de setembre en unes jornades de treball que serviran, entre altres coses, per valorar els acords que ha fet el partit amb el Govern de Pere Aragonès en els últims mesos, "amb una actitud positiva però també amb exigència". "Volem ser respectuosos amb els procediments", ha explicat el líder de l'oposició, que ha assegurat que davant els incompliments, demanaran explicacions a l'Executiu. "Està en joc la credibilitat del president Aragonès", ha insistit.