A dues setmanes de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya encara és una incògnita si ERC formarà part de la manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana l'11 de setembre pels carrers de Barcelona. El 2022 no hi van assistir ni Pere Aragonès ni cap conseller del Govern ni tampoc càrrecs del partit, i tot i que enguany havien mostrat la seva predisposició a recuperar aquesta tradició, la portaveu del partit, Raquel Sans, ha assegurat aquest dilluns en roda de premsa que el partit anirà a totes les manifestacions "transversals i inclusives" que se celebrin per la Diada, sense concretar si aquestes inclouen la de l'ANC, sota el lema Via Fora!. 

"L'11 de setembre hi hem estat sempre, quan estàvem sols i quan les manifestacions eren massives. És el moment de sortir als carrers de tots els Països Catalans, no només de Barcelona i ERC hi serà. Assistirem a totes les manifestacions que siguin transversals i inclusives", ha anunciat Sans, sense aclarir sí la convocada per l'Assemblea compleix aquests dos criteris. Insistint en la mateixa idea, la també diputada al Parlament ha assegurat que el desig d'Esquerra és que totes les convocatòries de la Diada siguin "el màxim de transversals" i que continuïn sent massives, com en els últims anys. En les darreres setmanes, la presidenta de l'ANC Dolors Feliu, entre crítiques als partits independentistes per haver arribat a un acord amb el PSOE per la Mesa del Congrés, ha assegurat que tots els independentistes hi estan convidats.

L'amnistia, damunt la taula del govern espanyol 

Respecte de les negociacions a Madrid, Sans ha recordat que la negociació per investir Francina Armengol i la que s'obre ara per una hipotètica investidura de Pedro Sánchez són independents entre elles, insistint que les condicions imprescindibles per ERC és una llei d'amnistia, l'autodeterminació i una millora del benestar dels ciutadans de Catalunya. Amb tot, la gran línia vermella del partit, tal com han anat insistint des del passat 23 de juliol és la llei d'amnistia i Sans ha recordat que en la darrera legislatura ERC ja ha treballat en aquest sentit, obtenint alguns avenços com la taula de negociació on es va reconèixer el conflicte polític, els indults als presos polítics i la derogació del delicte de sedició. "Celebrem que l'amnistia estigui damunt la taula del govern espanyol", ha manifestat Sans, després que el PSOE no hagi tancat la porta a aquesta possibilitat i que Sumar i Yolanda Díaz s'hagin posat a treballar en els supòsits d'una possible llei.  

Sobre les negociacions per investir Sánchez president del govern espanyol, Sans ha admès "contactes" tant amb els socialistes com amb Junts, però ha demanat "la màxima discreció possible" davant una negociació que preveu complicada. Amb tot, ha assegurat que el partit no té pressa, ja que "són els socialistes qui han de sentir la pressió del cronòmetre". "Aquesta responsabilitat no recau en nosaltres", ha conclòs.