Miquel Iceta ha aprofitat el seu comiat aquest dissabte de la primera secretaria del PSC per fer un retret pel català als darrers governs independentistes. Iceta s'ha preguntat "Si s'ha produït un retrocés de la llengua catalana, no hi hauran tingut res a veure els governs que ha tingut Catalunya els darrers anys?", en el congrés extraordinari que ha fet oficial el relleu amb la ratificació de Salvador Illa com a primer ministre. 

D'aquesta manera, ha reclamat: "Que ens ho deixin fer a nosaltres, que vam impulsar la immersió des de Santa Coloma! Que ens ho deixin fer a nosaltres, que en sabem!". En aquesta línia, ha retret les darreres declaracions de Pablo Casado, dient que "hi ha professors amb instruccions de no deixar anar al lavabo a nens perquè parlen castellà". "Els nens catalans fan pipí!", ha replicat Iceta. 

 

Crisi superada pel PSC

En la presentació de l'informe sobre el seu mandat, Iceta ha volgut recordar els "moments difícils" pels que ha passat el partit en els set anys que ell n'ha estat al capdavant, com ara "la profunda crisi del PSC que va motivar la renúncia de Pere Navarro" o "la breu etapa enlluernats pel mal anomenat dret a decidir". A més, l'exprimer secretari s'ha mostrat convençut sobre el canvi que ha pres l'executiu. "Això no va de Miquel Iceta o de Salvador Illa. Això va del PSC, de Catalunya, d'Espanya; del nostre somni catalanista, federalista i europeista". I ha rebutjat lliçons de ningú: "Lliçons, cap ni una; recordar la història i mirar endavant, sempre".

També ha celebrat que la "crisi ha estat superada" i que el PSC "torna a ser el primer partit de Catalunya". El dirigent socialista ha emplaçat la formació a "ser fidels" a la seva història i a "honorar-ne" les arrels. S'ha mostrat orgullós per no haver renunciat mai a les seves conviccions, i que el partit no ha perdut mai els seus orígens ni la seva identitat i que han estat "fidels" als objectius fundacionals, també quan els publicaven la seva "esquela". "El PSC no és una moda, una anècdota ni un globus inflat mediàticament", ha dit Iceta. Ha fet una crida al partit per treballar per "tornar Catalunya a una via de progrés" amb una presidència socialista, amb Illa en primera fila.

 

El català el centre a l'escola

L'actual ministre de Cultura i Esports ha tret pit del paper del socialisme davant els governs independentistes, tot "alertant dels riscos de trencar la legalitat i el perill de generar falses expectatives" i "oferint alternatives". També ha tingut temps per recordar-se del 2017: Ha fet referència a "l'inevitable" aplicació de l'article 155, ha lamentat que es "reprimís per la força" l'1-O –"imperdonable", ha valorat- i ha recordat la utilitat dels indults "per afavorir el diàleg". 

Pel que fa al debat sobre el català i la immersió lingüística, Iceta ha reclamat "no permetre un nou esquinçament, que podria ser irreversible". Seguint aquest camí, ha defensat "una sola escola", que "no separi els nens per línies", i "que dominin les dues llengües, amb el català com a centre de gravetat de l'escola catalana, i que parlin castellà". "I si no volen, que ens ho deixin fer a nosaltres!".

 

Imatge principal: Miquel Iceta en el congrés extraordinari del PSC / ACN