En plena confrontació amb el govern d'Isabel Díaz Ayuso, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha despertat ara la indignació del president de la Generalitat, Quim Torra. El ministre ha alertat sobre els "espais de bloqueig enmig d'una pandèmia", responsabilitzant-ne el Govern de Catalunya. Durant la Festa de la Rosa del PSC d'aquest diumenge, Illa ha afirmat que cal convocar eleccions a Catalunya "com més aviat millor" i ha dit que els socialistes han de lliurar "un combat importantíssim" en aquests comicis.

"Hem de donar la volta al país", ha declarat el cap de Sanitat, que també ha afirmat que el PSC ha de liderar una "nova etapa" després d'una "dècada perduda" per l'independentisme. Illa ha assegurat que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, és qui ha de "liderar" aquesta nova etapa a Catalunya per poder sortir del "bucle" en què ha lamentat que ha viscut els darrers anys.

Aquestes declaracions han indignat el president Torra, que a través del seu compte de Twitter ha assenyalat que qui provoca el bloqueig de la situació és el govern de Pedro Sánchez amb mesures que no estan progressant, com la pròrroga dels ERTO i la baixa laboral per als pares amb fills en quarantena.

"Bloqueig? On són les pròrrogues dels ERTOs? On és l’Import Mínim Vital? On és la Baixa Laboral per la conciliació familiar? On és la Llei d’Amnistia? On és l’ordre del dia que inclou la discussió de l’exercici d’autodeterminació en la taula de negociació? Deixeu de bloquejar", ha dit el president.

Es trenca la negociació pels ERTO

Els ERTO de la pandèmia del coronavirus s'acaben aquest 30 de setembre si no s'arriba a un acord per prorrogar-los. I de moment, la cosa no pinta bé. La negociació per la pròrroga dels ERTO es va trencar la setmana passada quan els agents socials van decidir abandonar la taula de negociació amb el govern de Pedro Sánchez.

Segons fonts de la negociació, els agents socials no reprendran el diàleg fins que l'executiu espanyol accepti prorrogar-los per a tots els sectors. En les últimes propostes del Ministeri de Treball es preveia deixar fora dels ajuts nombrosos sectors com la restauració i el comerç. Només s'inclourien en els ERTO que seguiran més enllà del 30 de setembre hotels, agències de viatges, lloguer de vehicles, aviació, ferris, creuers i teatre.

Les peticions dels agents socials per als ERTO

Els agents socials que participen en la negociació es queixen que estan "embolicant la troca". "No serem partícips de conduir a Espanya al precipici", ha assegurat Lorenzo Amor, president de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), en declaracions recollides per ABC.

La primera onada de la pandèmia va ser devastadora per al sector econòmic, i l'augment de contagis aquesta tardor no preveu una ràpida recuperació. Per això, empresaris i treballadors defensen que l'allargament dels ERTO no exclogui cap sector. Tanmateix, la postura del govern espanyol es mantenia ferma en insistir que no hi haurà "cafè per a tothom" perquè "la restricció pressupostària" obliga a ser eficaços a l'hora d'ajudar les diferents activitats econòmiques.