La negociació per la pròrroga dels ERTO es trenca a sis dies que caduquin. Quan queda menys d'una setmana perquè els expedients de regulació per la pandèmia del coronavirus acabin, els agents socials han decidit abandonar la taula de negociació amb el govern de Pedro Sánchez.

Segons fonts de la negociació, consultades per diversos mitjans, els agents socials no reprendran el diàleg fins que l'executiu espanyol accepti prorrogar-los per tots els sectors. En les últimes propostes del Ministeri de Treball es preveia deixar fora dels ajuts nombrosos sectors com la restauració i el comerç. Només s'inclourien en els ERTO que seguiran més enllà del 30 de setembre hotels, agències de viatges, lloguer de vehicles, aviació, ferris, creuers i teatre.

Les peticions dels agents socials per als ERTO

Els agents socials que participen en la negociació es queixen que estan "marejant la perdíz". "No serem partícips de conduir a Espanya al precipici", ha assegurat Lorenzo Amor, president d'Associació de Treballadors Autónomos (LLIGA), en declaracions recollides per ABC.

La primera onada de la pandèmia va ser devastadora per al sector econòmic, i l'augment de contagis aquesta tardor no preveu una ràpida recuperació. Per això, empresaris i treballadors defensen que l'allargament ERTO no exclogui a cap sector.

Tanmateix, la postura del Govern es manté ferma. El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha insistit avui que no hi haurà "cafè per a tothom" perquè "la restricció pressupostària" obliga a ser eficaços a l'hora d'ajudar les diferents activitats econòmiques.

Més temes sobre la taula de negociació dels ERTO

Un altre tema que es troba a sobre de la taula és el de les exoneracions, és a dir, a deslliurar de pagar les quotes als treballadors que no han aconseguit tornar als seus llocs de treball. Actualment, aquestes són més grans per als que sí que han tornat a l'activitat. A més, els empresaris demanen que es desglossi quines despeses públiques corresponen als afectats per un ERTO que ja s'han reincorporat i quins són de persones que encara segueixen en l'Expendient.

Un altre tema que preocupa els sindicats és l'ampliar la prestació de les persones que portin en ERTO més de sis mesos, ja que en l'actualitat a partir dels 180 dies la quantia es redueix del 70% de la base reguladora al 50%. Mentre que, el Ministeri de Treball s'inclina per mantenir aquesta quantitat en el 70%.

 

Imatge principal: La ministra de Treball, Yolanda Díaz. / Efe