Finalment hi ha hagut fumata blanca a la Comunitat de Madrid. Després d'uns dies de tensió en plena segona onada de coronavirus, el govern espanyol i el govern autonòmic han arribat a un principi d'acord. Segons aquest, s'aplicaran les mesures del Ministeri de Sanitat a la capital espanyola, però no només allà. En la reunió d'aquesta tarda han acordat l'establiment d'un criteri uniforme a l'hora d'aplicar restriccions en municipis de més de 100.000 habitants, com exigia la presidenta Isabel Díaz Ayuso. En canvi, per sota d'aquesta població, seran les comunitats autònomes les que prendran decisions sobre possibles restriccions. Això sí, aquest acord haurà de ser debatut i aprovat demà al Consell Interterritorial de Sanitat, perquè afecta la resta de comunitats. Com va dir la mateixa Ayuso, "Madrid és Espanya dins d'Espanya". I la seva exigència ha estat uniformitzar Espanya.

La reunió del Grup Covid-19 ha durat prop de dues hores. Segons ha confirmat el mateix Salvador Illa en roda de premsa des de La Moncloa, ell mateix proposarà demà a les comunitats una “acció coordinada en salut pública”. En termes pràctics, un criteri únic en restriccions de mobilitat, contactes socials, aforaments i reforç de capacitats. S’aplicaria a tots els municipis de més de 100.000 habitants, amb una incidència acumulada superior a 500, amb una positivitat de les PCR superior al 10% i un índex d’ocupació d’UCI a la comunitat autònoma superior al 35%. Els detalls concrets es donaran a conéixer demà. Són uns requisits fets a mida de la Comunitat de Madrid, que cap altra gran ciutat compleix.

El ministre de Sanitat ha explicat que durant la jornada d’avui ha mantingut contacte amb tots els consellers de Salut per explicar aquesta mesura, i ha trobat un “ambient propici” perquè s’acabi adoptant aquest acord. Si s’acaba aprovant, ha defensat, serà una “bona notícia” perquè voldrà dir és possible fer “efectives” les recomanacions del Ministeri a la Comunitat de Madrid i a la resta de territoris de l’Estat. Ha admès entre línies que ha estat una cessió perquè puguin aplicar-se a la capital de l'Estat.

Si demà rep el vistiplau de la Interterritorial de Sanitat, Illa ha assegurat que entrarien en vigor “amb caràcter immediat”, quan les comunitats facin la transposició de l’acord.

Segons informen des del govern de la Comunitat de Madrid, totes dues administracions "s'han emplaçat a continuar negociant els criteris tècnics a l'hora de prendre mesures de restricció de mobilitat i activitat davant l'evolució de la pandèmia". Demà la mateixa Comunitat de Madrid defensarà aquest criteri únic durant la Interterritorial, així com també que es realitzin proves PCR d'origen a l'Aeroport de Barajas i que es reforcin els serveis de RENFE i AVE.

Desescalada institucional

La nova reunió entre el govern espanyol i la Comunitat de Madrid ha aconseguit la fumata blanca després de diversos fracassos, com la reunió d'aquest dilluns entre el ministre Illa i el conseller Enrique Ruiz Escudero. L'objectiu era redreçar les coses, després d'uns dies d'escalada, però no va haver-hi cap entesa. L'Estat es resistia a prendre les regnes de la situació i intervenir el govern autonòmic. Finalment ha hagut de cedir davant Ayuso perquè la Puerta del Sol accedeixi a aplicar les restriccions a tota la capital espanyola.