El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, no afluixa en els seus retrets contra l'independentisme. En un acte aquest diumenge des de la seu del partit a Barcelona, Illa ha volgut menysprear el "prestigi" de la Catalunya actual en el món. "Ja no som un lloc tan envejat pel món. L'aventura del procés no ha valgut la pena. No han aconseguit un Estat, però sí que han aconseguit debilitar Catalunya i la nostra capital", ha etzibat.

Illa ha posat un exemple del que ha estat el seu camp de treball durant aquests darrers 12 mesos: l'Agència Europea del Medicament. Segons el candidat socialista, és culpa del Govern de JxCat i ERC que aquest organisme no hagi acabat a Barcelona. L'Agència Europea del Medicament va acabar sent trasllada de Londres -arran del Brexit- a Àmsterdam a finals del 2017, en ple esclat del procés. Mentre l'unionisme, com ha fet Illa, va culpar els independentistes, el president Puigdemont va atribuir la pèrdua a la violència de l'Estat l'1-O, la qual va donar la volta al món per la seva cruesa i magnitud.

"Sabeu per què no és a Barcelona? Perquè Catalunya no estava centrada en la política real, sinó enredada en conflictes estèrils", ha assegurat. "Si l'Agència Europea del Medicament hagués tingut la seva seu a Barcelona hauria portat prosperitat, prestigi i capacitat d'influència", ha afegit.

Batet, també en el desprestigi

Avui Illa ha estat acompanyat de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, qui ha demanat deixar "les il·lusions màgiques" dels independentistes i ha demanat el vot per al PSC, "per tornar a fer política i tornar a fer un Govern de la Generalitat digne d'aquest nom". Batet s'ha referit a la proposta de JxCat de reactivar la declaració d'independència del 27-O.

meritxell batet - psc

Foto: PSC

En la mateixa línia que Illa, la presidenta de la cambra espanyola ha lamentat que Catalunya ha deixat de ser "un referent". "Jo no sé si el món ens mira, però ens ha deixat d'admirar", ha dit criticant la "lluita de poder" de JxCat i ERC. També ha considerat que la seva disputa rau en "ser el partit que guanyi unes eleccions catalanes per amagar la incapacitat de tenir un projecte constructiu i de governar".

Així doncs, la dirigent socialista ha cridat a "acabar amb la gesticulació i generar sinergies i complicitats". "Passar pàgina no és girar la truita ni passar factura", ha explicat Batet, que creu que el que cal per acabar amb el "dolor" després d'aquests anys és que Illa sigui el pròxim president del Govern.

Per últim, Batet ha fet una crida a la mobilització i ha recordat que el 14 de febrer serà Sant Valentí, "dia dels enamorats", i que aquest ha de ser el dia en què Catalunya "es torni a enamorar" amb un president com Illa.