Avui, definitivament, ha estat l’últim Consell de Ministres de Salvador Illa. També ha estat la seva última roda de premsa des del Palau de La Moncloa. Se’n va a Catalunya, ja a fer de candidat del PSC “al 101%”. En aquest context, el dirigent socialista català ha volgut tenir unes “últimes paraules”. Ha admès que la situació és “preocupant”, amb la tercera onada de coronavirus desbocada, però s’ha compromès a continuar lluitant per “derrotar” la pandèmia des de les noves responsabilitats que li pertoqui ocupar després del 14-F. Ha evitat males paraules i tot han estat agraïments, especialment als sanitaris. Ha agafat la bandera de la "cogovernança".

Avui és el seu últim dia al capdavant del Ministeri de Sanitat. De fet, aquesta mateixa tarda, el president espanyol Pedro Sánchez es traslladarà al Palau de la Zarzuela per informar el rei Felip VI de la recomposició del govern. No serà fins llavors que revelarà els noms, però ja es dona per fet que Carolina Darias assumirà Sanitat i el català Miquel Iceta es quedarà amb la cartera de Política Territorial. De fet, Iceta ha aterrat a Madrid aquest migdia. Tots dos juraran el càrrec demà mateix davant del monarca.

En el seu últim Consell de Ministres, ha deixat un acord: prorrogar per tercer cop la prohibició de viatges al Regne Unit. En aquest sentit, en la roda de premsa posterior, ha informat que ara per ara hi ha 195 casos confirmats i 121 sospitosos de la soca britànica, però ha advertit que, com s’ha vist en altres països, pot acabar convertint-se en dominant. També ha repassat les dades més recents de la pandèmia a l’Estat espanyol, que es troba en un “escenari de preocupació”, amb la incidència acumulada per sobre de 800 casos en les últimes dues setmanes i un ritme creixent d’ocupació de llits d’hospital i UCI.

Malgrat tot, el ministre de Sanitat ha tret ferro al fet de marxar en aquest moment, perquè al Ministeri hi ha “un magnífic equip de treballadors públics” que continuaran fent una “feina magnífica” contra el coronavirus. “No em penedeixo de res del que he fet”, ha respost preguntat en aquest sentit. Ha deixat clar que no es mou "per conveniències o comoditats personals". I ha tancat el debat: “Ho deixo en el moment que ho he de fer”.

Les seves “últimes paraules” han estat d’agraïment. En primer lloc, als membres de les comissions de Sanitat del Congrés i el Senat, a qui ha plantat sense donar explicacions. En segon lloc, també als 23 consellers de Salut amb els qui ha treballat colze a colze durant aquests mesos. Malgrat que l’any “no ha estat fàcil”, ha subratllat que han arribat a “molts punts d’acord”. Finalment, ha tingut un agraïment a tots els professionals sanitaris, “des del metge especialista i el zelador fins a la persona que fa tasques de neteja”. Ha admès que el moment “més complicat” com a ministre va ser quan va restringir “l’acompanyament als familiars”.

Passant pàgina i amb la vista posada en el 14-F, Salvador Illa ha dit que en aquesta nova etapa “donarà el millor d’ell mateix per a derrotar” el virus com ha fet fins ara, i ha garantit que “aconseguirem erradicar-lo”. Ha afirmat que ha estat “un honor” servir com a ministre i que marxa de Madrid “amb molta pena” i deixant-hi molts amics. “Em sento un servidor públic. Sempre estaré allà on cregui que pugui ser més útil”, ha conclòs.

Descarta confinament total

Malgrat les dades catastròfiques que continua deixant la tercera onada, Salvador Illa ha volgut subratllat que en set comunitats autònomes “s’observa no només una estabilització sinó un descens dels casos”. I ha defensat que, si s’ha aconseguit en aquests territoris, és gràcies a les mesures contemplades per l’actual estat d’alarma. En aquest context, el ministre sortint ha tornat a descartar l’escenari d’un confinament domiciliari. “No fa falta ara mateix”, ha reiterat el dirigent socialista. Tot i així, ha explicat que durant la pròxima reunió del Consell Interterritorial amb les comunitats s’analitzarà la recomanació de Brussel·les de confinar les zones amb una incidència superior a 500.