Es donava per fet que Salvador Illa abandonaria el Ministeri de Sanitat aquest dijous, vigília de la campanya electoral del 14-F. Però avui La Moncloa ha volgut accelerar els tràmits, fixant aquest dimarts, després del Consell de Ministres, com a últim dia del ministre. Aquest canvi de peces farà que l’encara ministre pugui estalviar-se donar explicacions davant la comissió del Congrés dels Diputats. Estava previst que el també candidat del PSC comparegués aquest dijous a la cambra baixa, en la compareixença mensual acordada per a l’aprovació de l’estat d’alarma. Les crítiques li han plogut de tot arreu, al dirigent socialista català.

Per començar, els retrets han vingut dels seus propis socis al govern espanyol. Ha estat Jaume Asens, president del grup d’Unidas Podemos al Congrés, qui ha carregat amb duresa contra la marxa precipitada del Ministeri aprofitant la sessió de la Diputació Permanent de la cambra baixa. Asens ho ha qualificat d’un “error” de l’encara ministre. “La dimissió s’hauria de produir després de la comissió. No pot ser que el ministre surti per la porta de darrere sense abans donar explicacions”, ha criticat el també portaveu dels comuns. Ha advertit que “molta gent” acabarà pensant que Illa actua “condicionat per criteris partidistes i electorals”.

Des de l’independentisme també li han plogut les crítiques. La diputada d’ERC Carolina Telechea ha denunciat que “Illa és l’únic ministre de Sanitat del món que deixa les seves funcions per fer de candidat”, i que s’ha convertit en “esclau” de les enquestes. “Li importen més els vots que les vides”, li ha etzibat. En nom de JxCat, Míriam Nogueras ha assegurat que convoquen les eleccions “quan els va bé”, però els ha advertit que, si guanya Laura Borràs, s’acabarà amb el “servilisme” de l’independentisme demostrat fins ara. La cupaire Mireia Vehí ho ha titllat d'"immoral" i ha denunciat que Illa “aposta pels interessos personals i de partit” per sobre de l’interès de la ciutadania.

També hi ha carregat, en bloc, el conjunt de la dreta. La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ho ha considerat una “burla” a la cambra baixa i ha recordat que “aquest no és un gener qualsevol”, amb la tercera onada desbocada. Per part de l’extrema dreta de Vox, Iván Espinosa de los Monteros també ho ha considerat “un engany i una autèntica presa de pèl”. I des de Ciutadans, el portaveu adjunt Edmundo Bal l’ha acusat de defugir el control parlamentari “per aconseguir rascar uns quants escons més” i ha posat en dubte “totes les decisions sanitàries que s’hagin pogut adoptar en aquests mesos”, perquè el poden haver mogut interessos “en clau electoral”.

A aquestes crítiques s’hi ha sumat gran part de les formacions amb representació al Congrés dels Diputats. Íñigo Errejón (Més País) ha considerat “una mala notícia” que no comparegui a la comissió de Sanitat i Joan Baldoví (Compromís) li ha recordat que en aquests moments Illa ostenta “la tasca més important del país”.

Últimes hores com a ministre

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, deixarà aquest dimarts el ministeri per centrar-se en la campanya electoral de les eleccions catalanes i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, donarà a conèixer el seu substitut, segons ha informat la Moncloa. En un dels seus últims actes, avui ha visitat l'Agència Espanyola del Medicament al costat de Sánchez, qui li ha agraït la tasca i l'ha animat a treballar per fer possible el "retrobament" a Catalunya. Demà, després del Consell de Ministres, s'oficialitzarà el relleu, molt probablement un traspàs de cartera a Carolina Darias.