Seguint el cronograma establert per La Moncloa, avui ha estat l’últim Consell de Ministres de Salvador Illa. Se’n torna a Catalunya, a fer de candidat del PSC a la Generalitat. Això ha desembocat en una reorganització del govern espanyol, que ha anunciat el mateix Pedro Sánchez després de comunicar-li al rei Felip VI. No hi ha hagut sorpresa. "Un ajustament mínim", en paraules del president espanyol. La cartera de Sanitat se l’ha quedat Carolina Darias, que ha acompanyat Illa en la gestió del coronavirus. La vacant de Política Territorial l’ocuparà el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, garantint la quota catalana. L’intercanvi de peces arriba després que Iceta fes un pas al costat en favor del ja exministre català. Demà acudiran a La Zarzuela per jurar el càrrec de forma solemne.

El salt de Miquel Iceta a La Moncloa arriba després de diversos intents frustrats per agafar l'AVE a Madrid. L'últim intent va ser quan Pedro Sánchez va intentar col·locar-lo a la presidència del Senat, però ERC va impedir que fos designat com a senador al Parlament de Catalunya. Ara aterrarà en una cartera que ja ha tingut el PSC, la de Política Territorial, que també va exercir Meritxell Batet abans de ser presidenta del Congrés dels Diputats.

Per la seva part, Carolina Darias es queda amb la cartera de Sanitat. Juntament amb Salvador Illa, ha estat la ministra que ha estat més al damunt de la gestió de la crisi del coronavirus. Durant els últims mesos ha estat present a la gran majoria de reunions entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes. Però arriba en un moment crític: amb la tercera onada desbocada i la necessitat d'accelerar el procés de vacunació.

Què n'ha dit Sánchez, de Miquel Iceta? "Miquel Iceta és un polític conegut, un estudiós de la política, una persona d'idees i de construir consensos en un Estat descentralitzat", ha sostingut el president, vaticinant que "la cogovernança ha vingut per a quedar-se". Ha assegurat que és "la persona que declinarà tots els verbs amb aquest prefix: cooperació, col·laboració, cogovernança". Ha assegurat que és "un home de concòrdia". De Darias ha destacat que "ha compartit amb Salvador Illa el dia a dia de la gestió de la pandèmia", tant al Consell Interterritorial com a les comissions internes de l'executiu. Coneix bé els responsables autonòmics. "Ella mateixa va formar d'un govern autonòmic, el de les Canàries", ha remarcat el mandatari espanyol.

Abans de res, però, el president del govern espanyol ha volgut tenir unes paraules pel ministre sortint, per a qui ha tingut només paraules de gratitud. "Ha estat un ministre extraordinari, una persona honesta que ha evitat sempre la confrontació política en aquests temps tan durs", ha defensat Sánchez fent-li la campanya. "Sempre ha demostrat capacitat de diàleg", ha insistit. I ha conclòs: "Si hagués de destacar una qualitat del seu pas pel Ministeri de Sanitat, seria una paraula: respecte".

Comiat d'Illa

Avui Salvador Illa ha comparegut per últim cop des de La Moncloa, després del Consell de Ministres. Les seves “últimes paraules” han estat d’agraïment. En primer lloc, als membres de les comissions de Sanitat del Congrés i el Senat, a qui ha plantat sense donar explicacions. En segon lloc, també als 23 consellers de Salut amb els qui ha treballat colze a colze durant aquests mesos. Malgrat que l’any “no ha estat fàcil”, ha subratllat que han arribat a “molts punts d’acord”. Finalment, ha tingut un agraïment a tots els professionals sanitaris, “des del metge especialista i el zelador fins a la persona que fa tasques de neteja”. Ha admès que el moment “més complicat” com a ministre va ser quan va restringir “l’acompanyament als familiars”.

Passant pàgina i amb la vista posada en el 14-F, Salvador Illa ha dit que en aquesta nova etapa “donarà el millor d’ell mateix per a derrotar” el virus com ha fet fins ara, i ha garantit que “aconseguirem erradicar-lo”. Ha afirmat que ha estat “un honor” servir com a ministre i que marxa de Madrid “amb molta pena” i deixant-hi molts amics. “Em sento un servidor públic. Sempre estaré allà on cregui que pugui ser més útil”, ha conclòs.