El president del grup parlamentari del PSC, Salvador Illa, ha vaticinat que la decisió del govern espanyol sobre les peticions d'indults als presos polítics arribarà aviat. Ho ha dit aquest dijous en una entrevista a Rac1, on ha afegit que la Moncloa rebrà en breu el darrer dels informes preceptius per acabar el tràmit, i aleshores "no tindria sentit que la decisió del Consell de Ministres es demorés gaire".

"No seria raonable endarrerir això excessivament", ha afegit Illa, que no ha volgut "anticipar res" sobre la decisió. El líder socialista a la Cambra catalana tampoc ha volgut expressar la seva opinió, tot i que ha revelat que la farà pública quan l'Executiu espanyol prengui la decisió. Amb tot, està segur que "sigui quina sigui la decisió, serà rellevant per a Catalunya i per a Espanya". El socialista creu, però, que els presos "no tenen dret a cap privilegi però tampoc a cap perjudici".

Iceta, a la taula de diàleg

Preguntat per la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat, el líder socialista ha assegurat que, d'entrada, no tornarà a participar a les reunions perquè Miquel Iceta és qui seu en nom del PSC al Consell de Ministres i creu que ha de ser ell qui acompanyi Pedro Sánchez. El que sí té molt clar és que la propera trobada s'hauria de produir "quan abans millor" un cop el Govern estigui constituït.

El nou Govern i la nova oposició

Illa també ha carregat contra l'acord entre ERC i Junts perquè, al seu parer, "segueix pensant en la meitat de la societat catalana". "Tant de bo l'acció de Govern em desmenteixi", ha dit just abans de posar d'exemple que en les 46 pàgines del pacte no es menciona Espanya en cap lloc.

El socialista, que ha insistit que farà una oposició "contundent però constructiva" i que serà "lleial" a Aragonès, ha revelat que el veto dels republicans li va doldre. En aquest sentit ha reiterat que "hagués preferit que s'articulés un Govern d'acord amb la majoria d'esquerres que existeix al Parlament de Catalunya". Tanmateix, ha confirmat que no hagués donat suport a una investidura d'Aragonès encara que Junts no formés part del Govern.

Per últim, en saber que una de les negociadores de JxCat que es donava per fet que seria vicepresidenta, Elsa Artadi, ha renunciat a formar part del Govern, Illa ha considerat "sorprenent" l'anunci.

"Crec que no afavoreix que el futur Govern arrenqui amb bon peu. Ha sigut llegit per molta gent com una falta de desconfiança. Ella ho ha explicat i diu que es vol dedicar a Barcelona. Està molt bé però al menys ha sorprès molt. És molt fàcil llegir això com una manca de confiança", ha comentat.

 

Imatge principal: El candidat del PSC, Salvador Illa / Foto: PSC