L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) pressiona l'endemà de la investidura a Pere Aragonès perquè faci efectiva la independència. La seva presidenta, Elisenda Paluzie, s'ha felicitat de l'acord dels dos partits, però demana que el nou executiu "estigui disposat a fer la independència" i ha assegurat que seran allà per "pressionar" perquè així sigui.

"Per fer la independència necessitem un Govern que estigui disposat a fer-la", ha dit la líder de l'ANC en un acte a Figueres en suport a les persones encausades pels talls a l'autopista AP-7 durant les diverses protestes que hi ha hagut per la "repressió" de l'Estat i en suport a tots els represaliats pel procés. 

En la mateixa línia, Paluzie ha animat a la ciutadania a "pressionar" el Govern per aconseguir l'objectiu de la independència ja que, ha assegurat, "tenim un poble madur i preparat per afrontar un procés d'independència".

elisenda paluzie y marcel mauri ACN

Elisenda Paluzie (ANC) i Marcel Mauri (Òmnium) a l'acte d'aquest dissabte a Figueres / ACN

Per la seva banda, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha advertit que tornaran a "omplir les places, fins que aquest país sigui lliure" i s'ha solidaritzat amb les famílies i amics de tots els represaliats pel procés. 

Mauri ha llegit una carta enviada per Jordi Cuixart des de la presó de Lledoners on subratllava que "els represaliats sou un pas útil més cap a la victòria" i on deixava clar que "la ciutadania que lluita organitzada és imprescindible" i que "mai renunciarem a tornar-ho a fer".

La investidura d'Aragonès

El Parlament va investir aquest divendres el candidat d'ERC i fins ara vicepresident del Govern Pere Aragonès com a 132è president de la Generalitat, amb 74 vots a favor dels republicans, Junts i la CUP, i 61 vots en contra del PSC-Units, Vox, comuns, Cs i PP.

L'elecció va arribar a cinc dies de finalitzar el termini i posa fi a gairebé vuit mesos d'interinitat en la Generalitat, ja que Catalunya porta des del 28 de setembre de 2020 amb el Govern en funcions per la inhabilitació de Quim Torra, i en aquest període Aragonès ja ha assumit les funcions de president, encara que amb limitacions que a partir d'ara ja no tindrà.

Als seus 38 anys serà el president més jove de la història i la seva elecció suposa la volta d'ERC a la Presidència de la Generalitat 41 anys després --l'últim va ser Josep Tarradellas--, després de quatre dècades de presidents de l'antiga CDC, del PSC i de l'actual espai de Junts.

 

Foto principal: Acte en suport als represaliats pel procés a Figueres / ACN