El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, tornarà a demanar a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que proposi el seu nom per a un debat d'investidura, després de la doble votació fallida del republicà Pere Aragonès, i ha demanat als comuns que aquesta vegada sí el recolzin.

Així ho ha plantejat Illa en una entrevista amb Efe, abans que Borràs obri, després de Setmana Santa, una nova ronda de consultes amb els líders parlamentaris catalans després del fracàs de la investidura d'Aragonès, que només va recaptar els 42 vots d'ERC i la CUP.

"Quan torni a haver-hi aquesta ronda de consultes que ha d'obrir la presidenta del Parlament, li reiteraré que els socialistes, com a guanyadors de les eleccions, ens sentim legitimats, fins i tot amb l'obligació, d'intentar construir una alternativa", per la qual cosa li demanarà poder dirigir-se a la cambra "per intentar obtenir els suports necessaris" per ser investit, ha explicat.

Als comuns "els falta implicar-se"

En postular-se de nou per a la investidura, Illa espera comptar aquesta vegada amb el suport d'En Comú Podem: "En algun moment, un ha de fer un pas endavant. Arriba un moment en política en què un ha de comprometre's públicament a construir una alternativa i formar part d'ella". "Hem d'obrir una nova etapa a Catalunya i el PSC està en condicions de liderar-ho", ha subratllat Illa, que creu que els comuns "són sincers" quan advoquen per un Govern "d'orientació progressista i d'esquerres", però els falta implicar-se.

Salvador Illa pleno investidura pere aragonès ACN

Salvador Illa durant la segona sessió d'investidura d'Aragonès / Foto: ACN

"A Catalunya li convé tenir un Govern ja mateix, i qui no s'hi vegi capaç, que no obstaculitzi i que deixi que neixi una fórmula alternativa, que crec que és el que toca provar ara", ha agregat. I ha resolt: "El moment és delicat, s'estan prenent decisions i el món no ens espera. Convé que hi hagi un govern en plenes funcions que respongui a la voluntat expressada en les urnes pels catalans el passat 14 de febrer".

Socialistes i comuns coincideixen des d'abans de les eleccions del passat 14 de febrer a reclamar una alternativa "d'esquerres" a un nou govern d'ERC i JxCat, però ho concreten en fórmules diferents: el PSC aposta per una coalició amb els de Jéssica Albiach que emuli el govern de Pedro Sánchez, i els comuns volen compartir coalició amb ERC amb el suport extern del PSC. 

Com que els vetos creuats de PSC i ERC feien inviable aquesta opció, la líder d'En Comú Podem en el Parlament va anunciar en la primera ronda de contactes amb Borràs que el seu grup votaria en contra tant d'una proposta d'Aragonès que inclogués Junts, com d'una eventual candidatura d'Illa condemnada al fracàs. "No és el moment de fer perdre el temps a la ciutadania, sinó de ser concrets", va dir llavors Albiach.