La Cambra de Comerç de Barcelona ha exigit aquest dimecres en un comunicat que es "depurin les responsabilitats" arran de l'esclat de la trama d'espionatge coneguda com a CatalanGate. A més, la corporació també reclama explicacions públiques i immediates a l’Estat per aquest escàndol que atempta contra els drets fonamentals de diversos polítics i empresaris catalans a través del software Pegasus fet públic pel centre d’investigació canadenc Citizen Lab i el possible “nexe amb les autoritats espanyoles” que apunta el seu informe. De fet, en aquest informe, ja s'afirma que més d’una seixantena de persones entre els anys 2017 i 2020 han estat objectiu o infectats per Pegasus, un sofisticat programa espia desenvolupat a Israel.

CatalanGate, última hora de l'espionatge amb Pegasus | DIRECTE

En el seu comunicat, la Cambra assegura que atès el perfil dels afectats podríem estar davant d’un cas "completament il·lícit i injustificat d’ús d’aquest programa que representa a més a més una greu violació de drets" i recorda que tot i que Citizen Lab no atribueix de manera directa l’espionatge a una entitat concreta, el seu informe subratlla que existeixen “forts indicis circumstancials que suggereixen un nexe amb les autoritats espanyoles”. És per això que la corporació considera que "cal una investigació exhaustiva" per tal de descobrir l’origen de l’espionatge a empresàries i empresaris, líders polítics, activistes i juristes de Catalunya, ja que es tracta d’un atac sense precedents contra els drets fonamentals que no pot quedar impune. En aquest sentit, també expliquen que entre els noms publicats per la institució figura també un membre del Ple de la Cambra de Barcelona, al qui la corporació manifesta el seu suport davant d’aquest fet intolerable.

Els Mossos investigaran el CatalanGate

Davant de l'allau de peticions d'investigació d'aquesta trama d'espionatge, aquest mateix dimecres hem sabut que, efectivament, els Mossos investigaran el cas a mesura que rebin les denúncies de les víctimes, segons ha afirmat el conseller d'Interior del Govern, Joan Ignasi Elena. Un cop els Mossos hagin fet les investigacions pertinents, ha assegurat el conseller, tot quedarà en mans del jutge, que haurà de decidir si les denúncies dels afectats s'agruparan en una sola causa conjunta o no. En aquest sentit, Elena ha anticipat que les víctimes denunciaran "perquè han vist violada la seva intimitat d'una manera que no és acceptable", i ha considerat que es tracta "d'un fet gravíssim, de la persecució a persones i la vulneració de tots els seus drets".

 

A part de les investigacions policials i judicials, també en tindrem a escala política. El primer òrgan a constituir una comissió d'investigació va ser el Parlament Europeu, que ho va fer menys de 24 hores després que l'escàndol sortís a la llum. Entre els membres de la comissió hi ha eurodiputats que han estat víctimes del programari, com la representant d'ERC Diana Riba, qui serà proposada pel grup dels Verds/ALE perquè ocupi una de les vicepresidències. En la comissió també hi participa el president a l'exili i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont. Malgrat que Puigdemont no apareix en el primer llistat, sí que hi ha molta gent del seu entorn. 

A més, també en podríem tenir una al Congrés, ja que fins a deu formacions polítiques, des d'Unidas Podemos fins a independentistes, nacionalistes i sobiranistes han registrat una petició de comissió d'investigació perquè s'investigui el CatalanGate, l'ús del programa Pegasus per a espiar fins a una seixanta de dirigents independentistes. Sobre això, però, de moment sembla que el govern espanyol es renta les mans i assegura que sempre s'ha actuat d'acord amb la legalitat, també des del CNI. Però es produeix una nova fractura entre els dos de la Moncloa.